Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна

...
Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна
Коментари Харесай

Олимпийските медалисти на Пловдив: Нонка Матова - първата българка участвала на шест Олимпиади

Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg стартира рубриката " Олимпийските медалисти на Пловдив ", в която ще Ви представим мъжете и дамите, популяризирали града ни.

В следващата част от рубриката ще Ви срещнем със състезателката по спортна пукотевица Нонка Матова, която печели сребърен орден от Олимпийските игри в Барселона през 1992г.

Нонка Матова е родена на 20 октомври 1954г. в Пловдив и стартира да тренира спортна пукотевица. Завършва Техническия университет и Националната спортна академия в София.

Спортната и е кариера е една от най-дългите за български спортисти. Тя взе участие и на цели шест Олимпийски игри и става първият български състезател взел присъединяване на шест Олимпиади - Монреал 1976, Москва 1980, Сеул 1988, Барселона 1992, Атланта 1996 и Сидни 2000. След нея още четирима наши спортисти вземат участие на шест Олимпиади - Таню Киряков, Мария Гроздева, Евгения Раданова и Йордан Йовчев.

Поставя 11 международни (два за мъже) и 28 европейски (два за мъже) върха в пукотевица с пушка . Многократен балкански и републикански рекордьор на пушка. Печели над 600 медала от спортни надпревари, като 76 от тях на европейски шампионати и 16 от международни шампионати. Получава наградата за най-точен стрелец на Балканския полуостров и премия за най-точен стрелец в света през 1985 година

През 1974г. пловдивчанката е сребърна медалистка от Световното състезание по пукотевица Тюн, Швейцария. Любопитно е, че златото печели друга българка - Анка Пелова. На шампионата е сребърна медалистка и на отборно.

През 1976-а година Нонка Матова взе участие на първата си Олимпиада в Монреал, Канада. Тогава няма разделяне сред мъже и дами и тя се състезава наедно с мъжете . Прави мощен резултат от 1148 точки и се подрежда на 11-а позиция. Тя е и единствената жена в надпреварата.



През 1980г. на Олимпиада в Москва, Съюз на съветските социалистически републики е шеста с 1163 точки и още веднъж се състезава главно против мъже.

От 1979г. е работи в Министерство на вътрешните работи, а през 2003-а година става една от дребното дами в България със званието генерал-майор.

През 1979г. на международното в Лвов, Съюз на съветските социалистически републики печели два златни медала в надпревари против мъже.

През 1984г. взе участие на различните олимпийски игри за странтие от Източния блок - " Дружба " и печели купата.

Две години по-късно на Световното в Шул, Германска демократична република печели злато в отборната конкуренция.

През 1988г. на игрите в Сеул, Южна Корея е 11-а с 580 точки. Тогава към този момент надпреварата е за единствено дами.

На Световното състезание в Москва през 1990г. още веднъж става международна шампионка в отборната конкуренция.

През 1992г. на четвъртата си Олимпиада в Барселона, Испания тя съумява да завоюва и първия си олимпийски орден . Нонка Матова приключва втора и печели среброто.

Пловдивчанката взе участие в дисциплината 50 метра пушка от три позиции. На податлив тя записва 200 точки, на изравен е с резултат 191, а коленичи е със 194 и по този начин с общ резултат 194 се класира за финала с трети резултат. Във финала Матова се надстрелва с американката Лауни Мейли и не е надалеч и от златото, само че американката приключва с общ резултат 684.3, а Матова е с 682.7. Трета приключва Малгожата Ксьонжкевич от Полша - 681.5 точки. Така Матова приключва със сребърен орден Олимпиадата.



През 1996г. тя взе участие на петата си Олимпиада в Аталанта, Съединени американски щати. Там също се бори за орден. Завършва четвърта в квалификациите с резултат 584, само че във финала остава пета с 678.8 точки.

През 1998г. печели бронз на Световното в Барселона, Испания. На шампионата печели още един бронзов орден в отборната конкуренция.

В последната си Олимпиада в Сидни, Австралия през 2000 година приключва на 14-то място с 577 точки.

Тя влиза и в политиката като народен представител от Национална движение „Симеон Втори". Нонка Матова е народен представител в 39-то Народно заседание от 2001 до 2005г.

Тя прави и собствен личен клуб по пукотевица.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР