Общо 3 853 безработни хора с увреждания са започнали работа

...
Общо 3 853 безработни хора с увреждания са започнали работа
Коментари Харесай

Над 3800 безработни с увреждания са започнали работа през 2022г.

Общо 3 853 безработни хора с увреждания са почнали работа през първото полугодие на тази 2022 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика.

От тях 2 355 души са намерили работно място на свободния пазар на труда, а останалите 1 498 са включени в субсидирана претовареност по стратегии, ограничения и планове, финансирани от държавния бюджет и от Европейския обществен фонд по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (2014-2020г.). 

В интервала 1 януари – 30 юни 2022 година общо 1390 души са работили по Националната стратегия за претовареност и образование на хора с трайни увреждания, по която страната финансира за 24 месеца заетостта на наети безработни с трайни увреждания  на подобаващи за тях работни места. Приоритетно в нея се включват хора с над 71% понижена продуктивност, военноинвалиди, хора със сензорни и ментални увреждания.

 istock istock
По разнообразни ограничения от Закона за поощряване на заетостта работодателите получават дотация от Агенцията по заетостта за разкриването на работни места и наемането на хора с увреждания. Средства се отпускат и за наемане на безработни младежи до 29 години с трайни увреждания, както и на младежи, ползващи обществени или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, които са приключили образованието си.

През първото полугодие на 2022 година 520 безработни с трайни увреждания са включени в образования за придобиване на професионална подготовка или основни компетентности, за които разноските се поемат също от националния бюджет, се показва още в известието. 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР