Общо 28 социални институции в България ще бъдат закрити. Това

...
Общо 28 социални институции в България ще бъдат закрити. Това
Коментари Харесай

Закриват социални домове в страната след тревожен доклад на Съвета на Европа

Общо 28 обществени институции в България ще бъдат закрити. Това заяви общественият министър Деница Сачева, откакто комитетът срещу изтезанията към Съвета на Европа разгласява отчет, в който установи, че положението на обществени и психиатрични домове в страната е обезпокоително.

Докладът е написан, откакто през август 2020 година делегацията на комитета е посетила три държавни психиатрични лечебни заведения - "Св. Иван Рилски " в София, лечебните заведения в Царев брод и в Бяла (това заведение е проверявано и през 2006 г.). Освен това са посетени и домовете за обществени грижи за хора с умствена назадничавост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психологични разстройства в село Говежда (през ноември там имаше огнище на COVID-19).

"Огромен дефицит на личен състав, неприемливо приковаване на пациентите към леглата, връзване с вериги и заключване с катинари в обществените домове е България ". Това е единствено дребна част констатациите в отчета, огласен през днешния ден. В него се отбелязва, че дългогодишните рекомендации на комитета за лекуването и изискванията в тези заведения не са отразени от управляващите у нас.

Сачева не отхвърли, че в страната има домове за обществени грижи, в които изискванията са извънредно неприемливи. Тя посочи, че ръководеното от нея ведомство дружно с Върховна административна прокуратура още в края на август са създали изпреварващи инспекции в над 25 институции. По думите й личният състав там не е подготвен да работи по отношение на потребностите на хората. Предстоят още инспекции на прокуратурата.

От комитета означават, че на всички места настанените се оплакват, че са измъчвани от личния състав, а охранителите в Куделин и Говежда носят и от време на време употребяват против живеещите в домовете дървени пръчки. Пръчки като описаните от пациентите са открити от делегацията в кабинетите на личния състав и в трите заведения за обществени грижи.

Условията за живот в трите психиатрични клиники са се подобрили, изключително в Царев брод и в Бяла спрямо 2006 година, означават още от комитета. Въпреки това има какво още да се желае и при битовите условия и при личния състав.

Във връзка с пандемията в отчета се показва, че разпространяването на ковид е сериозен риск за настанените в тези заведения. Комитетът предлага на българските управляващи да разработят тактика за реакция в пандемията за домовете и психиатричните лечебни заведения, както и да преразгледат цялостната възбрана за визити на пациенти в психиатричните лечебни заведения и да подсигуряват визити при безвредни условия. Препоръчва се също да се обърне съществено внимание на опцията страната да финансира постоянно PCR тестване на целия личен състав и на настанените.

"Подходът на българските управляващи за обезпечаване единствено на храна три пъти дневно и покрив над главата в тези заведения е извънредно непълен и явно би трябвало незабавно да бъде преразгледан ", написа комитетът.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР