Общо 132 400 са земеделските стопанства у нас, които отговарят

...
Общо 132 400 са земеделските стопанства у нас, които отговарят
Коментари Харесай

Половината от фермите разполагат с до 10 ха и обработват само 3% от земята у нас

Общо 132 400 са земеделските стопанства у нас, които дават отговор на критериите, посочени в Закона за броене на земеделските стопанства през 2020 година, демонстрират предварителните данни от преброяването. Анализът „ Структурата на земеделските стопанства в България “ демонстрира, че при 33% от от тях употребяваната земеделска повърхност е сред 1 и 5 хектара, при 15 на 100 тя е от 5 до 10 ха, а при 30% е сред 10 и 50 хектара.

Големите стопанства - с над 1000 ха, са единствено 1% от общия им брой.

Половината от фермите разполагат с до 10 ха, само че те обработват единствено 3% от общата използваема земеделска повърхност у нас. Концентрацията е доста огромна. Около 9% от стопанствата с 50 ха и повече земеделска земя обработват 85% от употребяваната земя. При това техният брой се усилва с 28% по отношение на преброяването през 2010 година. Анализът за предходната година сочи, че понижава броят на стопанствата с употребена земеделска повърхност под 10 ха през този интервал. Най-голямо е спадът на стопанствата с ниви до 1 хектар.

Разпределението на земеделските стопанства на територията на страната е неравномерно,

като по-нисък е броят им в по-слабо развитите стопански и планински региони. Анализът на структурата на земеделските стопанства, отглеждащи говеда, на база на данните от Кампания 2019 демонстрира, че 80% от стопанствата отглеждат до 50 броя говеда. Над 500 говеда могат да си разрешат да отглеждат едвам 0.2% от фермите.

Проучването сочи още осезаемо

понижение на отработените часове в бранш „ Земеделие “,

като единствено за последните 10 години понижението е с 56 на 100. От една страна, спадът се дължи на модернизацията на земеделските стопанства и повишение на софтуерното им съоръжение, което води до понижаване на ръчния труд. От друга - повода е и в смяната в структурата на земеделските стопанства и забележителното понижение на броя им. Най-голямо е понижението на потребления труд на членовете на фамилията в бранша, като за последните 10 години 66% от заетите в фамилното стопанство са минали към друга форма на претовареност.

Разликите в доходността от земеделска активност и от другите браншове в стопанската система е причина за 50% от заетите в бранша тази активност да образува спомагателна претовареност. Едва за 30 на 100 от заетите в бранша на земеделието е единствена или съществена претовареност. За интервала след 2010 година хората главно, занимаващи се със земеделие, също са намалели и то с над 80 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР