Общият ресурс по оперативните програми в следващия програмен период ще

...
Общият ресурс по оперативните програми в следващия програмен период ще
Коментари Харесай

Парите по новите европрограми ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

Общият запас по оперативните стратегии в идващия програмен интервал ще е с 4,6 милиарда евро по-малко от авансово оповестеното. Новината е добра за националния бюджет, тъй като понижението идва от по-нисък дял на националното съфинансиране. Намаленият запас обаче значи и свиване на опциите за финансиране на планове. 

Това излиза наяве от втори вид на проектоспоразумението с Европейската комисия за идващия програмен интервал 20121-2027 година Актуализираното съглашение регистрира последните сделки, реализирани на европейско равнище за планирането на новата бюджетна рамка, като в частта оперативни стратегии числата се стичат за релативно постоянни. Извън тях тежки договаряния текат по новия инструмент на Европейски Съюз за възобновяване от рецесията, по който България чака 7,7 милиарда евро безплатно и опция за други 4,5 милиарда евро заеми.

В първичният вид на проектоспоразумението с Европейска комисия общият запас за финансиране на оперативните стратегии (без тази за морско дело и риболовство, при която смяна няма) възлизаще на 13,5 милиарда евро. - от които 4 милиарда евро национално съфинансиране. В модифицираното съглашение общият запас е понижен на 11,3 милиарда евро, като националното съфинансиране към този момент е 1,7 милиарда евро. От числата излиза наяве, че главната причина за сензитивното понижение е по-ниската ставка за наложително национално съфинансиране. За новия програмен интервал Европейската комисия настояваше съфинансирането по линия на националния бюджег за по-слабо развитите райони да се усили от 15 на 30 % - смяна, против която имаше сериозна опозиция от страните-членки с по-бедни райони. Сега ставката е ревизирана и съфинансирането остава на равнището на предишния програмен интервал - от 15%, обясниха за " Сега " от екипа на вицепремиера Томислав Дончев. 

В новото проектоспоразумение е изменен и общия брой на оперативните стратегии., държавното управление реши да отдели науката в обособена оперативна стратегия дружно с нововъведенията и дигитализацията, като новата стратегия ще се ръководи от Министерския съвет. Досега науката бе под шапката на МОН. Заради пренасочване на средства това докара до разбърквания в три стратегии - обучение, конкурентоспособност и електронно ръководство, която ще бъде сведена единствено до стратегия за техническа помощ. 

ОБЩИ БЮДЖЕТИ НА ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ*

Развитие на регионите        1,834 милиарда евро
Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията    1, 555 милиарда евро
Околна среда    1,832 милиарда евро
Транспортна съгласуваност    1,902 милиарда евро
Научни проучвания, нововъведения и цифровизация    1,042 милиарда евро
Образование    905 млн. евро
Развитие на човешките запаси    1, 919 милиарда евро

Храни    220,6 млн. 
Техническа помощ    121,7 млн. 

ОБЩО    11,3 млрд. 

Морско дело, риболовство и аквакултури    106,2 млн. 
* с включено национално съфинансиране в понижен размер от 15% 
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР