Общият размер на отчетените приходи в Националният осигурителен институт (НОИ)

...
Общият размер на отчетените приходи в Националният осигурителен институт (НОИ)
Коментари Харесай

Средствата за пенсии растат, а броят на получателите им намалява - колко е средната пенсия

Общият размер на регистрираните доходи в Националният застрахователен институт (НОИ) към 31 март 2023 година е над 2,63 милиарда лв., или с 388,3 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, демонстрират данните за касовото осъществяване на бюджетите на социално-осигурителните фондове, управлявани от Национален осигурителен институт.

Отчетените разноски за интервала възлизат общо на близо 5,02 милиарда лв., което е повишаване с близо 1,04 милиарда лв. по отношение на първото тримесечие на предходната година.

В структурата на общите разноски, максимален дял заемат разноските за пенсии, които са в размер на съвсем 4,48 милиарда лева Разходите за пенсии са с съвсем 1,05 милиарда лева или с 30,5% повече по отношение на същия интервал на миналата година.

Броят на пенсионерите в същото време в този момент е с 10 463 по-малък спрямо първите три месеца на 2022 година.
 Преизчисляват служебно пенсиите на 336 000 работещи пенсионери
Преизчисляват служебно пенсиите на 336 000 работещи пенсионери

Средният размер на нарастването при предходното преизчисление беше 13,20 лв.

Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за март 2023 година е 738,75 лева, което е със 105,6 лева (16,7%) повече по отношение на междинния размер на пенсията за първото тримесечие на предходната година. За март тази година по отношение на февруари, междинната пенсия има лек растеж от 3,58 лева (0,5%).

По-конкретно, междинният месечен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст - която е най-разпространеният тип пенсия у нас - на един пенсионер за март 2023 година е 811 лева, т.е. за месец има покачване с 4,20 лева (0,5%). В съпоставяне със същия месец на 2022 година, междинната пенсия от този тип е повишена със 127,34 лева, или с 18,6%.
 Кога стартира изплащането на Великденските добавки за пенсионерите
Кога стартира изплащането на Великденските добавки за пенсионерите

Добавката от 70 лв. няма да е за всички пенсионери

Следващата по значителност и величина група разноски в консолидирания бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО) са разноските за погашение на парични компенсации и помощи по Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). Към края на март тази година те са в размер на 497,7 млн. лева, което е с 20,4 млн. лева по-малко от регистрираните разноски към същата дата на предходната година.

Общият размер на регистрираните прехвърляния (нето) по консолидирания бюджет на ДОО към март е малко над 2,42 милиарда лв..
 В кои от огромните градове у нас има най-вече
В кои от огромните градове у нас има най-вече " заможни " пенсионери

Средният размер на пенсиите при мъжете е по-висок от този при жените
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР