Общият размер на финансирането на предизборната кампания на партиите, коалициите

...
Общият размер на финансирането на предизборната кампания на партиите, коалициите
Коментари Харесай

Финансирането на предизборната кампания на партиите и коалициите не може да надхвърля 3 млн. лв.

Общият размер на финансирането на предизборната акция на партиите, обединенията и инициативните комитети в изборите за народни представители не може да надвишава 3 000 000 лева за партия и коалиция и 200 000 лева за предприемчив комитет. Това излиза наяве от решение на Централната изборна комисия (ЦИК) по отношение на изискванията и реда за финансиране на предизборната акция в изборите за народни представители на 2 април 2023 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Забранява се приемането от партии, обединения или инициативни комитети по отношение на предизборната им акция на анонимни дарения под каквато и да е форма. По смисъла на Закона за политическите партии „ анонимни дарения “ са даренията, при които самоличността или компанията на донора са непокътнати в загадка във връзка с трети лица. Получаването на средства от юридически лица и от еднолични търговци, от задгранични физически лица, от религиозни институции, както и от непознати държавни управления или от задгранични държавни предприятия, задгранични търговски сдружения или задгранични организации с идеална цел, също са неразрешени.

Предизборната акция се финансира със лични средства на партиите, на участващите в обединенията партии и на членовете на инициативните комитети, на записаните претенденти, както и със средства, дарени от физически лица, по реда, очакван по-нататък в актуалното решение.

Държавата дава средства за медийни пакети на партиите, обединенията и инициативните комитети по реда и при изискванията на член 178 и идващите от Изборния кодекс и на настрана решение на ЦИК.

Партиите, записали претенденти, могат да финансират предизборната си акция със лични средства на партията, средства на претендентите, дарения от физически лица.

Коалициите, записали претенденти, могат да финансират предизборната си акция със лични средства на партиите, които вземат участие в тях, със средства на претендентите, с дарения от физически лица, направени на една от партиите в обединението, която е избрана да дава отговор за приходите, разноските и счетоводната отчетност на обединението, свързани с предизборната ѝ акция.

Инициативни комитети, записали претенденти, могат да финансират предизборната си акция със средства на членовете на инициативния комитет, със средства на претендентите и с дарения от физически лица, направени на лицето или лицата, които са избрани да дават отговор за приходите, разноските и счетоводната им отчетност, свързани с предизборната акция.

Всяка партия и предприемчив комитет дефинира лице или лица, които да дават отговор за приходите, разноските и счетоводната им отчетност, свързани с предизборната акция. Всяка коалиция дефинира една от партиите, която взе участие в нея, и лице или лица, които да дават отговор за приходите, разноските и счетоводната отчетност на обединението, свързани с предизборната й акция.

ЦИК в 5-дневен период от регистрацията на партиите и обединенията и инициативните комитети за присъединяване в изборите за народни представители дава на Сметната палата данните за банковата им сметка, предопределена за обслужването на предизборната им акция, и имената и длъжностите на избраните лица, надлежно информация за партиите, които дават отговор за приходите, разноските и счетоводната им отчетност, свързани с предизборната акция. При смяна на лицата партията, обединението или инициативният комитет показва пред Сметната палата имената и длъжностите на новите лица в тридневен период от осъществяване на смяната.

Забранява се безплатното потребление на обществен административен запас по отношение на провеждането на предизборната акция – бюджетни средства, пространства, коли, самолети и други транспортни средства, съоръжение и други движими и недвижими движимости – държавна или общинска благосъстоятелност, предоставени на администрацията, държавните и локалните органи, държавните и общинските предприятия.

Финансирането на приходите и разноските, свързани с предизборната акция на стойност над 1000 лева, се прави по банков път.

Когато размерът на дарените или предоставени средства е над 1000 лева, Сметната палата прави инспекция за сходство сред размера на дарените или предоставени за предизборната акция средства и размера на приходите на лицето. Проверката обгръща интервала от произвеждането на предходните избори от същия тип до деня на подаване на съответната декларация. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР