Общият показател на бизнес климата през февруари 2021 г. нараства

...
Общият показател на бизнес климата през февруари 2021 г. нараства
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява през февруари

Общият индикатор на бизнес климата през февруари 2021 година нараства с 1,8 пункта по отношение на предходния месец.  Подобрение на стопанската обстановка е записано в строителството и бранша на услугите, до момента в който в индустрията и търговията на дребно индикаторът остава почти на нивото си от януари. осведоми Националният  статистически институт (НСИ).

През февруари бизнес климатът в индустрията остава почти на равнището си от предходния месец. Промишлените бизнесмени са умерени в оценките си по отношение на актуалната индустриална интензивност, до момента в който упованията им за активността през идващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда продължава да е главният фактор, ограничителен развиването на бизнеса, посочен от 52,3% от предприятията. На назад във времето остават факторите „ незадоволително търсене от страната “, „ други “ и „ незадоволително търсене от чужбина “. По отношение на продажните цени в индустрията прогнозите на мениджърите са за леко покачване, макар че преобладаващата част от тях чакат те да запазят своето ниво през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът се усилва с 3,6 пункта, което се дължи на усъвършенстваните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца са също по-оптимистични, което е съпроводено и с известни упования за в допълнение наемане на личен състав. Основният проблем за активността в бранша остава несигурната икономическа среда, следвана от дефицита на работна мощ. Същевременно последната анкета регистрира повишаване на неподходящото влияние на конкуренцията в сектора, която измества на четвърто място усложненията, свързани с фактора „ други “. Относно продажните цени анкетата записва известни упования за нарастване, въпреки поголяма част от мениджърите да плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно резервира почти януарското си ниво. Прогнозите на търговците на дребно както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда продължава да е главният фактор, объркващ активността на предприятията, като през последния месец се следи усилване на отрицателното му въздействие. На второ и трето място остават незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора. По отношение на продажните цени немалка част от мениджърите не плануват смяна, въпреки да се усилва делът на тези, които чакат покачване през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът нараства с 5,3 пункта вследствие на по-благоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко усъвършенствана, като и упованията за идващите три месеца остават оптимистични. Най-сериозните усложнения за активността на предприятията остават несигурната икономическа среда, факторът „ други “, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене, като анкетата регистрира понижение на негативното влияние на последния фактор. Относно продажните цени в бранша по-голяма част от мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР