Общият брой на регистрираните прегледи в електронен формат през Националната

...
Общият брой на регистрираните прегледи в електронен формат през Националната
Коментари Харесай

„Информационно обслужване“: Голям успех на България в здравеопазването

Общият брой на записаните прегледи в електронен формат през Националната здравноинформационна система /НЗИС/ надвиши 47 млн. за последните 18 месеца . Данните на „ Информационно обслужване “ демонстрират, че приблизително дневно се записват над 130 000 електронни прегледа от над 13 500 лекарски практики в цялата страна, а общият брой на лекарите, които употребяват електронното документиране на осъществените прегледи надвиши 17 000. НЗИС дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи .

Модулът „ Е-преглед “ е съществена част от персоналното здравно досие на всеки консуматор и дава опция на всички жители да имат цялостна проследимост на болести, диагнози, назначени лечения, проучвания и други Пациентите към този момент не би трябвало да пазят и носят всички издадени им хартиени амбулаторни листове , нито да помнят какви лекарства са им били предписани и по какъв начин са им повлияли те. Цялата информация е налична в електронен формат и може да бъде налична когато и да е.

„ Електронизацията на процесите в опазването на здравето е напълно ориентирана към отбрана на правата на пациентите “ , изясни изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов. По думите му, посредством персоналното здравно досие, което е налично през уеб портала my.his.bg и мобилното приложение „ еЗдраве “, жителите могат да управляват здравната система, да я защищават от злоупотреби и източване на обществени средства.

„ Дигитализацията доста усъвършенства прозрачността и качеството на здравните услуги в България “, добави Филипов. Чрез НЗИС оторизираните управляващи получават структурирани медицински данни , които се употребяват за осъществяване на разнообразни разбори, обмисляне и прогнозиране.

Данните от НЗИС демонстрират, че за по-малко от 2.5 години общият брой на издадените електронни предписания надвиши 34 млн . Средно дневно, централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, обработва над 68 хиляди е-рецепти. За по-малко от месец, откогато беше въведена новата функционалност в системата, са изписани над 410 хиляди електронни предписания за медикаменти , съдържащи наркотични субстанции.

Модулът „ Е-рецепта “ се употребява дейно от близо 3 600 аптеки в цялата страна и над 4 300 фармацевти. Онлайн системата за определяне и разпределяне на медикаменти понижи фрапантно риска от погрешно разпределяне на лекарства и облекчи оптимално пациентите, лекарите и фармацевтите. С дигитализирането на процеса, на процедура, се отстрани опцията за обработка на сбъркана, дублирана, изтекла или подправена рецепта. Пациентите могат да наблюдават периода на осъществяване на рецептата, както и да ревизират когато и да е наставления им медикамент и съответните указания за неговия банкет.

Платформата за издаване на електронни посоки , която беше пусната в употреба при започване на декември 2020 година, също регистрира впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени близо 30 млн. е-направления, като приблизително дневно системата генерира над 72 хиляди посоки. В пациентското досие могат да бъдат видени както настоящите издадени посоки, по този начин и към този момент изпълнените.

Реализираните електронни хоспитализации в лечебните заведения надвишиха 2 млн. Модулът за електронна обработка на признатите пациенти разрешава на лечебните заведения да подават по електронен път осъществените действия по хоспитализация, дехоспитализация, лабораторни проучвания, съвещания, издаване на епикризи и други Средно дневно се записват по 10 000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.

„ Въвеждането на електронни услуги в опазването на здравето икономисва тонове хартия, която до неотдавна се използваше за издаването на предписания, посоки, хоспитализации, епикризи и други “, сподели господин Ивайло Филипов. По думите му дигитализацията на процесите оказва помощ за спасяването на хиляди декари дървесина и милиони литри вода, които са нужни за производството на хартия.

„ Опазването на околната среда и намаляването на нездравословните излъчвания са главен приоритет за „ Информационно обслужване “, добави Ивайло Филипов.

Въпреки впечатляващите цифри, към момента по-голямата част от записаните електронни записи в системата са по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, което лимитира пълнотата на здравната история на пациентите. НЗИС е основана да обслужва всички медицински събития на пациента – прегледи, предписания, проучвания, имунизации и други документи без значение от източника на финансиране и всеки модул в системата дава нужната техническа обезпеченост.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР