Общият брой на подписаните договори за финансиране в област Пловдив

...
Общият брой на подписаните договори за финансиране в област Пловдив
Коментари Харесай

Област Пловдив на първо място по усвояване на евро средства в Южен централен район

Общият брой на подписаните контракти за финансиране в област Пловдив е 4 647, на стойност над 1 млд. 183 млн. лева Близо 70 % от тези средства са получени като безплатна финансова помощ. Това са над 901 млн. лева, предоставени на обществените институции и частния бранш (бизнес и неправителствени организации) за осъществяване на планове по Оперативните стратегии, Програмата за морско дело и риболовство и Програмата за развиване на селските региони. Това заяви Нели Караджова, шеф на Областен информативен център - Пловдив.

Това подрежда област Пловдив преди всичко по асимилиране на евро средства по отношение на останалите области в Южен централен регион за интервала от 2014-а година до момента.

И в Пловдив, както и в доста други области в страната, програмният интервал 2014-2020 година се отличава с огромната интензивност на бизнеса.

Най-много бенефициенти и подписани контракти има по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “, надлежно с максимален размер на отпуснати средства. Инвестициите в бизнес самодейностите са на стойност от близо 440 млн.лв., като 300 млн.лв. от тях са безплатна помощ. Средствата са в поддръжка на предприятия за възстановяване на индустриалния им потенциал, повишение на енергийната и ресурсна успеваемост, въвеждане на нововъведения, както и за превъзмогване на икономическите последици от пандемията.

На второ място по предоставени финансови средства се подрежда Оперативна стратегия „ Околна среда “, по която в региона са утвърдени едвам 20 плана, само че са изплатени сериозени финансови запаси в размер на над 248 млн. лева, от които близо 200 млн.лв. са БФП.

На предни позиции са и усвоените средства от Програмата за развиване на селските региони, където в региона са утвърдени 801 плана и са подписани контракти на обща стойност за над 203 млн.лв.

По Оперативна стратегия " Региони в напредък " са подписани контракти за осъществяване на 29 европроекта на територията на общините Пловдив, Асеновград, Карлово, Първомай и Хисаря. Те са на обща стойност към 143,5 млн. лева като от тях съвсем всички средства са БФП и има извънредно малко съфинансиране от страна на бенефициентите.

Изключително огромна е интензивността във всички 18 общини в област Пловдив по Оперативните стратегии „ Иновации и конкурентоспособност “, " Развитие на човешките запаси ", „ Храни “ и Програмата за развиване на селските региони, където има осъществени планове във всяка една община в региона.

Най-много и като брой и като стойност са плановете в община Пловдив на стойност близо 580 млн. лева (462 млн. лева от тях БФП)

Най – малко средства са усвоени от община Лъки – близо 4,3 млн.лв., само че тя не е на последно място и по индикатор за получени средства на глава от популацията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР