Общият брой на жертвите на опустошителните земетресения в Турция и

...
Общият брой на жертвите на опустошителните земетресения в Турция и
Коментари Харесай

Жертвите в Турция и Сирия надхвърлиха 33 000. ООН очаква да достигнат 50 000 


Общият брой на жертвите на опустошителните трусове в Турция и Сирия надвишиха 33 000 души, потвърдиха локалните управляващи. Седмица след бедствието, избавителните акции не престават, само че вярата за намиране на оживели са все по-малки.

По данни на турската държавна Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) жертвите в трсната към този момент са 29 605, а ранените са над 92 000. От регионите, наранени от трусовете досега са евакуирани близо 150 000 души.

Европейският съюз ще изпрати още палатки, одеяла и печки, с цел да помогне на хората, наранени от трусовете в Турция. Това е декларирала ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в телефонен диалог с турския президент Реджеп Ердоган. Досега в Турция са изпратени 38 избавителни екипа с над 1600 души и 106 кучета, десетки хиляди фамилни палатки, одеяла и печки.

Последните налични данни за жертвите в Сирия са за 3575 починали, добавя ДПА. Съществуват опасения, че могат да бъдат открити още хиляди жертви. Според оценки на Организация на обединените нации починалите може да доближат 50 000, даже и повече.

По думите на зам.-генералния секретар на Организация на обединените нации Мартин Грифитс “сирийците с право се усещат изоставени ”. Грифитс координира филантропичните интервенции, откакто бунтовниците, контролиращи региона Идлиб, ограничиха достъпа на помощ от териториите, следени от режима на сирийския президент Башар Асад.

12-годишната революция в Сирия мощно затруднява изпращането на филантропични помощи в най-засегнатите от земетресението региони на страната. От регистрираните досега 3500 смъртни случая в Сирия множеството са в северозападната част на страната, която значително се намира под контрола на опозиционни сили, а режимът в Дамаск разгласи, че всяка помощ би трябвало да бъде координирана с него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР