Общият брой на издадените електронни бели“ рецепти през Националната здравноинформационна

...
Общият брой на издадените електронни бели“ рецепти през Националната здравноинформационна
Коментари Харесай

Само за ден: Над 13 хил. са издадените електронни „бели“ рецепти през НЗИС

Общият брой на издадените електронни „ бели “ предписания през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надвиши 13 хиляди единствено в границите на днешния ден, оповестиха от Информационно обслужване. Според измененията в Наредба № 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, от през днешния ден - 16 октомври 2023 година, всички медикаменти за лекуване на диабет и антибактериалните лекарствени артикули за систематична приложимост, се изписват единствено с електронна рецепта.

Данните сочат, че „ белите “ предписания, издадени от лекари в границите на днешния ден, надвишават 12 500, а тези от експерти по дентална медицина – близо 700. За съпоставяне през последния месец, когато измененията в Наредба 4 още не бяха влезнали в действие, приблизително дневно се изписваха по не повече от 200. От стартирането на системата в употреба през декември 2020 година до в този момент са изписани близо 40 млн. електронни предписания, като едвам 50 хиляди от тях са „ бели ". Издаването на електронна рецепта не анулира визитата при доктор, защото предписването на лекарства се прави след физически обзор.

През мобилното приложение eRx в границите на днешния ден сполучливо са генерирани над 1000 предписания. Новата версия на приложението 1.2 разрешава на експертите по дентална медицина и ветеринарните лекари също да издават електронни предписания. Това стана допустимо откакто за по-малко от седмица екипът на „ Информационно обслужване “ съумя да интегрира настоящите регистри на зъболекари и ветеринари към НЗИС и платформата за мобилно издаване на електронни предписания.

Чрез мобилното приложение медицинските лица могат да изписват електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Изписаната рецепта попада незабавно в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека. Целта на приложението е да улесни лекари, зъболекари и ветеринари в издаването на електронни предписания, в случаите, в които нямат достъп до компютър с медицински програмен продукт.

Мобилното приложение eRx може да бъде изтеглено гратис от Гугъл Play или App Store. За за апарати с операционна система Android, които имат формален и цялостен достъп до Гугъл Play Services, новата версия на приложението 1.2 тя към този момент е налична и може да се употребява от лекари, зъболекари и ветеринари, а за мобилни устройства с операционна система iOS се чака всеки миг да бъде утвърдена от App Store.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР