Общите приходи, които е събирала Агенция Митници през 2021 г.,

...
Общите приходи, които е събирала Агенция Митници през 2021 г.,
Коментари Харесай

Митниците отчетоха рекордни приходи от над 10 млрд. лв.

Общите доходи, които е събирала Агенция Митници през 2021 година, са над 10.5 милиарда лева Това е с 15% повече от постъпленията през 2020 година и надминават с 5% тези от 2019 година

Директорът на организацията Павел Тонев вижда резултатите като триумф на новото управление, което беше назначено от първото служебно държавно управление през предходната година. До огромна степен обаче резултатите се дължат на ниските равнища от 2020 година и пост-ковид възобновяване през 2021 година, както и на високата инфлация.
Акцизите - поравно сред горива и цигари
Повече от половината от доходи на митниците са от акцизи, които съвсем поравно идват от горива и тютюневи произведения, а единствено дребна част е от алкохол. От организацията регистрират възходящ импорт на електронни цигари (тип вейпове) от Китай. Оказва се, че част от тези известни измежду младежите устройства постоянно са внасяни с неверен тарифен код за икономисване на акцизи и по-ниска последна цена. Не е ясно дали стягането на митническия надзор ще докара и до растеж в цените на вейповете.
Реклама
Ръст има и при приходите от горивата газьол и бензин, като надлежно нарастването е с 7.1 % и 8.1% по отношение на предходната година. Това се дължи на доста по-ниското ползване през първата половина на 2020 година по отношение на 2021 година, както и на по-високите цени на петрола.

По същата причина има и мощно нарастването в платения данък за природен газ - 13.4% на годишна база.
Бум в Данък добавена стойност
Митниците регистрират най-високият ръст- 30.1% на събираемост на Данък добавена стойност след влизането на България в Европейски Съюз през 2007 година (ведомството събира налога по импорт от страни отвън Евросъюза, а Национална агенция за приходите - от страната и ЕС). От Агенцията споделят, че значително това се дължи на по-добрия надзор, само че и тук главната причина е икономическото възобновяване след Covid-19 и инфлацията.
Реклама
Извън сухите цифри, от митниците са сложили под надзор вноса на коли от Съединени американски щати и Канада със занижено Данък добавена стойност. Търговци са заявили занижени стойности, най-често на блъснати коли от търгове оттатък океана, с цел да могат да икономисват мита и Данък добавена стойност и да могат да внесат коли на по-ниска цена в България. След като тази скица е била разкрита, от организацията регистрират значителен спад във вноса на такива коли и доста по-висока стойност на обявление.
Колумбия на Балканите
През 2021 година арестуваните опиати са били 3 пъти повече по отношение на миналата година, като доста по-съществена част бива засичана на пристанища, в сравнение с сухопътните граници. Сред по-големите е казусът с рекордната пратка от 450 л течен амфетамин, арестувана на Летище София при инспекция на карго пратка от Мексико - сходни количества през предходната година са виждани единствено в Австралия, показват от институцията.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР