Общинският съветник Борис Бонев от гражданската организация Спаси София“ е

...
Общинският съветник Борис Бонев от гражданската организация Спаси София“ е
Коментари Харесай

Спаси София: Да се намалят безплатните паркоместа за чиновници

Общинският консултант Борис Бонев от гражданската организация „ Спаси София “ е внесъл предложение Столичният общински съвет да гласоподава промени в отрасловата разпоредба, предвиждащи понижаване на безплатните паркоместа за служители, чиновници на министерства и организации и така нататък Докладът желае не повече от 20% от паркоместата във всяка подзона на синята и зелената зона да могат да се употребяват като " Служебен абонамент " и като безвъзмездни места за институциите. В момента в наредбата сходно ограничаване няма. Друго предложение на Бонев е непокътнатите за компании и държавни и общински институции паркоместа на дадена улица сред две пресечки да не може да надвишава 40% от всички места, отредени за прекъсване на МПС.

Според „ Спаси София “ при приемане на техните оферти ще се усилят паркоместата за живеещите в центъра и пътуващите с автомобил в него. „ Край на привилегиите за институциите - завземането на улици, тротоари и площади за потребностите на общински и държавни институции ще бъде прекъснато. Всички те имат право на до три безвъзмездни места, а за всички останали ще би трябвало да си заплащат!Стотици нови паркоместа за софиянци - служебните абонаменти ще намалеят и ще се отворят нови места за прилагане от жителите - живущи или приходящи.Баланс сред ползите на живущите, приходящите и институциите - желаеме правдивост при разпределението на общественото пространство. Искаме да сложим завършек на привилегиите на институциите, които са трансформирали някои от най-емблематичните пространства на София в безкрайни паркинги, изцяло нелегално!По-красив и прелестен град - част от паркингите по тротоарите ще бъдат отстранени или реорганизирани, тъй като не дават отговор на нормативните условия. Тротоарите още веднъж ще бъдат върнати на пешеходците! “, написа Борис Бонев във „ Facebook “.

Като образци за завзети пространства, в които биха се освободили места при смяна на наредбата, от „ Спаси София “ показват паркинга към Министерство на стопанската система, който се намира напълно върху терени общинска обществена собственост; паркингът пред Министерство на защитата, паркингът на тротоара пред Върховния административен съд и пред Върховния касационен съд, дъгата към храм-паметника Св. Александър Невски, където сега гратис паркират чиновниците на Столичната община, и така нататък „ Те не са част от зоната за почасово платено паркиране, a броят и разполагането на паркоместата не дава отговор на условията за длъжностен абонамент на Столична община.  Нещо повече, болшинството от държавните и общински институции не заплащат нито стотинка за използването на обществените пространства за паркиране “, се показва в отчета на Бонев.

През октомври м.г. ръководещите в София - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ", вече отхвърлиха сходни предложение на представителя на " Спаси София ". Едно от тях бе за понижаване до 3 броя на местата " Служебен абонамент ", които министерства и други държавни и общински структури и компании могат да записват на административния си адрес. Освен това гражданската организация предлагаше, когато служебният абонаментен е заплатен, цената на третото паркомясто да коства двойно по отношение на останалите две. И в предходния отчет имаше текст, че местата за " Служебен абонамент " не би трябвало да надвишават 20% от общия брой паркоместа в съответната зона. Ако предходните оферти бяха признати, " Служебен абонамент " няма да можеше да се преотстъпва. Освен това Столична община щеше да бъде задължена да не позволява обособяването на три поредни такива места. " Спаси София " предложи още в часовете отвън действието на Синя зона местата " Служебен абонамент " да се употребяват като места за паркиране на общо съображение. Управляващите в София отхвърлиха тези оферти с повече от странни претекстове, от които излезе, че гласоподават срещу единствено тъй като те са направени от човек отвън техните среди. Общинският консултант Стефан Марков от обединението ГЕРБ-СДС да вземем за пример упрекна Бонев, че упорства отчетът му да бъде прегледан, тъй като искал да се види кой е положителният и кой - неприятният в СОС.

 

СРИВ

Системата на Центъра за градска подвижност за платено паркиране в синя и зелена зона на София блокира за няколко часа във вторник, откри " Сега ". От ЦГМ потвърдиха, че водачите на МПС не са могли да изпращат есемеси към мобилните оператори за интервал от 3-4 часа, като повода по тази причина е била механически софтуерен проблем. Той се е отразил и на осведомителните табла по спирките на градския превоз, които също са излезли от строя, както и на пунктовете за продажба на карти и билети. От компанията, която прибира приходите от платеното паркиране в столицата и от транспортните документи, обявиха, че в интервала на повредата нито един лидер на МПС не е бил глобен, задето есемесът му не е бил отчетен от системата.    

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР