Общинският съвет във Варна прие нови социално-икономически мерки, които да

...
Общинският съвет във Варна прие нови социално-икономически мерки, които да
Коментари Харесай

Варна с нови мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите заради пандемията

 Общинският съвет във Варна одобри нови социално-икономически ограничения, които да подкрепят бизнеса и жителите в усложнената конюнктура към COVID-19. С съвсем цялостно единогласие   съветниците утвърдиха предлагането на кмета Иван Портних предприятията, които са спрели работа поради пандемията, да бъдат отчасти освободени от такса битови боклуци. Плащането ще бъде опростено единствено за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за избран интервал от 2020 година Фирмите ще би трябвало да потвърдят с финансови и други документи, че краткотрайно са прекратили стопанската си активност.

Прието бе и предлагането на групата на Политическа партия ГЕРБ   обектите, попадащи в обсега на заповедта на министъра на опазването на здравето от 25 ноември, да бъдат освободени от възнаграждение на такси, наеми и цени на услуги, в това число от цена за сметоизвозване и такса " тротоарно право “. Облекчението ще важи за интервала 28 ноември – 21 декември 2020 година На юридическите и физическите лица, които са платили локалните такси, наеми и цени на услуги по контракти и компенсации с Община Варна за този интервал, сумата ще бъде приспадната от идващите плащани.

Друго решение, което беше взето през днешния ден, е за същия период родителите да не дължат такси за детските ясли и градини.

Това е трети пакет за социално-икономическа подкрепа от страна на Община Варна от началото на рецесията през март. По време на изключителното състояние Общинският съвет реши жителите и бизнесът в града да бъдат освободени от редица такси – за детски градини и ясли, за паркиране в Синя зона, за тротоарно право и други Опростени бяха наемите на компаниите, които употребиха общински пространства и терени и които бяха прекратили активност. С решение на локалния парламент притежателите на парцели имаха опция да платят такса “смет " с 5% отстъпка до 30 юни в това число. Социално слабите фамилии, настанени в общински жилища, също бяха освободени от наеми.

Вторият пакет от ограничения беше гласуван през юли тази година, когато общината реши да помогне на едни от най-засегнатите браншове – туризма, хотелиерството, ресторантьорството, таксиметровият отрасъл. Съветниците тогава одобриха предлагането за понижаване на таксите за тротоарно право с 40 на 100.

В поддръжка на стратегическия за Варна бранш – туризма, бе гласувано отлагане на туристическия налог. Таксиметровите превозвачи бяха освободени от заплащане на такси към общината за интервала от 1 юни 2020 година до 31 декември 2021 година Във втория пакет бяха гласувани облечения и за родителите на деца, които са записани на ясла или детска градина, само че не я посещаваха. Те бяха освободени от непрекъснатата такса от 20 лева, избрана с общинска разпоредба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР