Президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбраното 50-о Народно

...
Президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбраното 50-о Народно
Коментари Харесай

Новите 240 депутати полагат клетва

Президентът Румен Радев свика първото съвещание на новоизбраното 50-о Народно заседание. Днес от 9 часа новите 240 депутати ще положат клетва, след което остарелият парламент ще бъде разхлабен.
 
По Конституция първото съвещание се открива от най-възрастния присъстващ депутат - Силви Кирилов от " ИТН " (ИТН).
Той е на 73 години, определен за народен представител от Бургас. Той беше най-възрастният депутат и в 47-ото Народно заседание и откри първото му съвещание на 3 декември 2021 година
 
Георги Николаев Кръстев от ГЕРБ-СДС е най-младият депутат. Той е на 24 година, определен за народен представител от Русе. Той беше най-младият народен представител и в предходното 49-о Народно заседание.
 
Разпределението в Народно събрание ГЕРБ-СДС имат 68 депутати. Движение за права и свободи е показана от 47 народни представители. " Продължаваме промяната - Демократична България " имат 39 депутати. " Възраждане " ще има парламентарна група с 38 души. " Българска социалистическа партия за България " ще бъде с 19 народни представители.
 
" ИТН " са с трима по-малко - 16 депутати. " Величие " е най-малката парламентарна група с 13 депутати. Мъжете в новия парламент са 176, а дамите - 64.
 
Подалият оставка ръководител на " Да, България ” и определен за депутат в 50-ото Народно заседание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде народен представител. Той ще постави клетва и незабавно по-късно ще подаде заявление за предварително преустановяване на пълномощията му.
 
Също през днешния ден би трябвало да бъде определен ръководител на Народното събрание и заместник-председатели. Вчера водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че партията му ще предложи Рая Назарян за ръководител на Народно събрание. Не след дълго от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия оповестиха, че няма поддържат Назарян.
 
Николай Денков съобщи, пред публицисти, че те няма да повдигнат кандидатура. А социалистите оповестиха, че ще предложат за зам.-председател Драгомир Стойнев.
 
Официалната клетва на новите народни представители ще даде старт на процедурата по съвещания при президента, което ще докара до връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.
 
Все още не се знае каква ще бъде ориста на първия мандат, който би трябвало да бъде връчен на първата политическа мощ ГЕРБ-СДС. Припомняме, че ГЕРБ-СДС провежда среща с партиите, които влизат в 50-о Народно заседание. На поканите се отзоваха самичък две от общо шест политически сили - Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.
 
ПП-ДБ и Българска социалистическа партия отхвърлиха да се срещнат с женската артилерия на ГЕРБ в състав - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От " Възраждане " оповестиха, че ще поддържат единствено техен мандат, а от " Величие " желаеха среща на равнище водачи, само че от ГЕРБ отхвърлиха.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР