Общинският съвет в Несебър гласува на днешното си заседание да

...
Общинският съвет в Несебър гласува на днешното си заседание да
Коментари Харесай

Несебър одобри контрареферендум за селца край Обзор

Общинският съвет в Несебър гласоподава на днешното си съвещание да се организира контрареферендум в четири от селцата, за които през февруари са състоя допитване за обособяване в нова община, дружно с Обзор. Решението е по гледище на жителите на Баня, Емона, Паницово и Козница. Още през цялото време те желаеха да останат в състава на сегашната община. И оповестиха, че са дали своят вот " срещу " на допитването, или пък не са взели участие, в стремеж да го провалят посредством ниска интензивност. Сега са внесли подписка, тя е прегледана на комисия и в последна сметка утвърдена от общинския съвет.

Ако в действителност се организира допитване в четирите села, резултатът му изглежда предупреден, тъй като в подписката вземат участие 139 от 164-те поданици с право на глас. Но решенията на съвета кардинално следва да бъдат утвърдени от регионалния шеф. А актуалният - Вълчо Чолаков, поддържа отделянето на Обзор и селата - тъкмо той насрочи февруарския референдум. Засега не е ясно дали Чолаков ще остане на поста след промяната на централната власт. Но пък е видно, че несебърските съветници събраха храброст за контрареакция след рухването на ГЕРБ. Кметът на Несебър Николай Димитров е в тежък спор с групировката на Бойко Борисов, откъдето и пристигнаха проблемите за общината.

Според законовите регламенти нова процедура за териториална единица може да се подхваща в интервал не по-кратък от две години. Очевидно в този момент предстоят полемики дали февруарската процедура е приключена. Реално не е, защото новата община Обзор " стои на трупчета " при президента Радев. Правителството на ГЕРБ издаде съвсем незабавно решение след февруарския референдум в интерес на новата единица. Но декрет би трябвало да подпише и президентът. Радев сподели, че първо би трябвало да се изчака края на преброяването на популацията.  " Предложението, което насочи към мен Министерският съвет, влиза в несъгласие със Закона за преброяването, съгласно който от предварителния обход до завършването на преброяването не може да има териториални промени ", съобщи той през април.

В " тима на Обзор " остават другите две села, в които също се организира референдум  - Приселци и Раковсково. А бранителите на февруарския референдум не се предават. В обществените мрежи те оповестиха, че ще сформират бланкетно послание до регионалния шеф, с " което да го уведомим за провеждания цирк в общинският съвет на Несебър ". Очаквано срещу новото допитване е и кметът на Обзор Христо Янев.

 

Пожарна охрана СЪЩАТА ПЪТЕКА

Междувременно центробежни настроения се появиха и на север - в Кранево. Местните поданици са недоволни, че община Балчик не отпуска средства за селището. Преди дни се организира заседание, на което хората взеха решение да затворят пътя на Дуранкулак в символ на митинг. Ако община Балчик не вземе ограничения, демонстрацията ще се организира до края на актуалната седмица. Засега желание за обособяване няма, само че хората настояват, че промени при финансирането би трябвало да има. Те желаят да развиват туризъм, разчитайки на чужденци, а това без благоустрояване няма по какъв начин да стане. Според кмета на Кранево Румен Николов към 2 млн. лева, обезпечени от селото в общинския бюджет, би следвало да се връщат назад. Версията на общината към този момент е, че рестрикциите са се наложили поради пандемията.

    

Още за Обзор и селата:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР