Общинският съвет в Бургас единодушно подкрепи предложението на кмета Димитър

...
Общинският съвет в Бургас единодушно подкрепи предложението на кмета Димитър
Коментари Харесай

Иновативен и високотехнологичен образователен кампус ще бъде изграден в Бургас

Общинският съвет в Бургас единомислещо поддържа предлагането на кмета Димитър Николов за създаване на новаторски и високотехнологичен научен център с интернационален кампусен комплекс на територията на 5-ти километър. За задачата Община Бургас ще кандидатства по процедура „ Концепции за интегрирани териториални вложения (ИТИ) “ по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027.

„ Повече от 3-4 години идентифицираме такива терени, които се намират сред комплекс „ Изгрев “ и Северния обход на Бургас. Теренът е 100 % общински. В момента Община Бургас построява пътната инфраструктура. Това е конкурентна процедура, по тази причина до момента не сме я оповестявали. В края на тази или началото на идната година следва да бъдем утвърдени и да стартираме осъществяването й. Този научен център значително ще промени лицето на Бургас като сътвори условия за образование на студенти на високотехнологично равнище, освен като сграден фонд, само че и като обзавеждане и съоръжение. Радостно е, че за първи път ректорите на четирите университета в града си подадоха ръка и работят интензивно между тях за партньорски стратегии. Това е спомагателен тласък за нас, с цел да развием този кампус взаимно с висшите образователни заведения. Когато концепцията е стратегически значима и нужна на Бургас, има поддръжка от всички “, показа кметът Николов.

Академичният център ще включва високотехнологични научно-изследователски лаборатории в следните тематични области: “Информатика и ИКТ ”, “ Мехатроника и микроелектроника ”, “Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система ” и „ Експериментална археология “. В плана за създаване на центъра влизат още доставка на съоръжение и обзавеждане за научно-изследователските лаборатории, създаване на цифрова библиотека и създаване на интернационален архео-екологичен комплекс.

За използване на интегрираните териториални вложения следва да бъде подписано съглашение сред сътрудниците по плана.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР