Общинският съвет в Брезово излезе с декларация срещу концесията за

...
Общинският съвет в Брезово излезе с декларация срещу концесията за
Коментари Харесай

Общинският съвет на Брезово скочи срещу кариерата в Тюркмен: Това ще доведе до замърсяване!

Общинският съвет в Брезово излезе с декларация против концесията за рандеман на варовици в село Тюркмен. Позицията е изпратена до президента, премиера и три министерства. Припомянме, че жителите на селото също проведоха петиция против кариерата и показаха остра позиция против допускането на концесията. 
Прочетете още
" Да не бъде сключван концесионен контракт за рандеман на варовици сред „ Агро Ерг “ ЕООД и Министерство на енергетиката в местността „ Орманите “ на територията на село Тюркмен и да се подхващат незабавни ограничения за недопускане подписването на подобен документ ", това се споделя в Декларацията на Общинския съвет. 

Документът е признат единомислещо на изключително съвещание и още през днешния ден бе изпратен до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, министъра на енергетиката Росен Христов, министъра на опазването на здравето Асен Меджидиев и регионалния шеф на област Пловдив Ангел Стоев.

Според общинските съветници капиталовото желание опонира на Плана за интегрирано развиване на община Брезово за 2021-2027 година, а точно на стратегическа цел 1: Постигане на уравновесено икономическо развиване, учредено на локалните обичайни производства и потребление на капацитета на богатото културно-историческо наследство; както и на стратегическа цел 2: развиване на техническата инфраструктура и възстановяване на виталната среда.

„ Убедени сме, че капиталовото предложение слага под риск съществуването и развиването на селското стопанство и туризма в района, които са главен занаят. Не желаем общината от селскостопански регион с екологично земеделие, залежи на редки типове растения, животни и птици, с бързо разрастващ се в последните години туризъм, да се трансформира в място за рандеман на строителни материали. Това ще докара до замърсяване на подпочвените води, тъй като теренът е в непосредствена непосредственост до вододайната зона на село Тюркмен “, пишат съветниците в декларацията.

Съгласно Общия организационен проект на Община Брезово, териториите, в които се предлага кариерата, попадат в зона на аграрни и пасищни земи, като е неразрешена смяна на предназначението. Така че всяко капиталово желание би трябвало да премине първо през процедура за смяна на Общия организационен проект.

Териториите попадат и в непосредствена непосредственост до газопровод и нефтопровод и евентуални взривни действия биха били опасност за екокатастрофа.

Същата позиция за недопускане на подписване на концесионен контракт показва и Общинската администрация.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР