Общинският инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци може да бъде

...
Общинският инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци може да бъде
Коментари Харесай

Търсят концесионер на общинския инсинератор

Общинският инсинератор за изгаряне на болнични боклуци може да бъде даден на концесия, защото локалната власт не е в положение да разкрие активността, макар че има построена и оборудвана апаратура. Сградата се намира към Кукленско шосе и се стопанисва от общинското комерсиално сдружение „ Инсинератор - Пловдив " ЕООД.

„ Идеята за концесионирането се разисква, само че към момента не е взето решение”, сподели зам.-кметът Величко Родопски.

Историята с предприятието излиза от рамките на парадоксите, тъй като строителството на инсталацията е стартирано преди повече от 15 години, още в мандата на кмета доктор Иван Чомаков, и по съглашение с държавното управление на Швейцария за чиста околна среда. Общината влага милиони левове в построяването въз основата, а швейцарската страна е поела ангажимент да достави оборудването. Преди четири години по предложение на администрацията Общинският съвет учреди ново комерсиално сдружение с предмет изгаряне на болнични боклуци, в чиито активи е вкарана издигнатата, само че незавършена до дъно постройка. До този миг обаче компанията няма никаква активност и всяка година регистрира загуби.

Абсурдно е и това, че шефът на сдружението Дончо Кацарев заема длъжността, за която от април не е получавал заплата. За „ Марица” той изясни, че дружно със счетоводителката оформят документи, в случай че това се постанова, само че работят без хонорари.

„ Всичко при нас е на остарелия стадий, развиване няма. Акт 16 за въвеждане на постройката в употреба не е подписан, имаме единствено Акт 14, само че ни начисляват налог " здания " и оттова се образуват загубите. Банките ни отхвърлиха заема, тъй като парцелът е оценен за 6,7 млн. лв., а те желаят покритие най-малко на 150 %. Разходите ни са на нула, само че и доходи няма”, описа Кацарев.

В предишния мандат Общинският съвет позволи на шефа да тегли заем до 6 млн. лв. за довършителните работи и пуск на производството в употребата. За инсинератора имаше и друга концепция - да поеме преправка на гуми, само че тя още веднъж се спъна в неналичието на пари. Всички до една се провалиха и до през днешния ден в Общината се чудят какво да вършат с куриозното дружество. Вариантът с концесията идва като избавителна сламка, тъй като постройката и оборудването се амортизират и се обезценяват с годините.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР