Общинските съветници от СъюззаПловдив“ няма да подкрепят бюджета за 2019

...
Общинските съветници от СъюззаПловдив“ няма да подкрепят бюджета за 2019
Коментари Харесай

Каназирева: Не можем да подкрепим поредния бюджет на...

Общинските съветници от „ СъюззаПловдив “ няма да поддържат бюджета за 2019 година, квалифициран от администрацията.

„ Предложената финансова рамка е като всички предходни – в нея няма никаква концепция за бъдещото развиване на града ни. Повечето пари отиват за заплати и осигуровки на чиновници – общо 170 милиона лв., а 76 милиона ще бъдат изхарчени за прехрана. Това не е никаква политика, а битие за града ни. Приходите по традиция идват от високите налози и такси, които заплащат пловдивчани, и от разпродажбата на общинските парцели. Вместо за нова инфраструктура, разноските отиват за безценен асфлат и няма никакво разширение на отеснелите булеварди и улици, с цел да бъде отприщен трафикът “, разяснява ДаниКаназирева от името на групата.

„ Съюз за Пловдив “ има няколко съществени аргумента, поради които няма да гласоподава за по този начин оферти бюджет

Първо, това са следващите празни обещания.

Администрацията съблюдава традицията си да залага в бюджета планове, които гръмко се дават обещание, само че не се извършват. Пример за това е пробивът „ Модър-Царевец ”, за който са планувани единствено 1,2 млн. лева при планирана цена 12 млн. лева Това значи, че и тази година планът няма да бъде осъществен. Поради същата причина няма да са подготвени олимпийският плувен басейн, реконструкцията на Дондуковата градина, кино „ Космос “ и стадион „ Пловдив “.

В бюджета не са планувани средства за такива значими инфраструктурни планове като разширението на бул. „ Васил Априлов “ и Коматевско шосе. Няма пари и за Голямоконарско шосе, макар че още преди пет години общинат аобеща реконструкцията. Напълно е забравено обещанието за нов мост над Марица на бул. „ Копривщица “.

„ Това значи, че и през тази година няма да има нито една действителна стъпка за облекчение на трафика “, акцентира Каназирева.

За воден цикъл, който от дълго време е приключен в редица общини, в бюджета на Пловдив се отпуска единствено 1 млн. лева Това е смешно дребна сума в случай, че залежалият план е настойност 115 млн. лева

Второ, отхвърлят разговор.

Миналата година " Съюз за Пловдив " предложи в бюджета над 30 плана за всички региони на Пловдив, които бяха признати и гласувани. Но от всичко това действително стартира отчасти осъществяването единствено на един план – ремонт на детска градина " Еделвайс " в регион “Тракия ”.

„ Приемат оферти, единствено с цел да хвърлят прахуляк в очите на хората. След това нищо не извършват “, споделя Каназирева. Тя припомня, че всяка година в бюджета има неусвоени милиони средства поради неосъществените обекти. Според нея, това е доказателство за неприятно обмисляне и едва ръководство.

За тази година „ Съюз за Пловдив “ внесе предложение за финансиране на 16 значими инфраструктурни плана, само че те не са включени в бюджета. Сред обектите са реорганизация и уголемение на бул. „ Марица – север “, бул. „ Дунав “ и ул. „ ДамеГруев “, продължение на бул. „ Македония “ и бул. „ Свобода “, създаване на авто подлез до Водна палата, изследване на надграждане или пренасяне на Бетонен мост.

„ Тези обекти ще улеснят незабавно трафика, само че явно те не са измежду целите на Община Пловдив “, отбелязва Каназирева.

Трето, още веднъж ни се предлага единствено безценен асфалт

Проектът за бюджет демонстрира, че администрацията избира да харчи парите на данъкоплатците за скъпите поправки на улици и булеварди. Те са лесни, на компаниите се заплащат големи пари, само че хората не получават нито един метър нова инфраструктура. Така се харчат всички налични пари, а проблемите се отсрочват за идващия мандат с концепцията " различен да се оправя ". Тази година от притежателите на МПС в бюджета се чакат 21,5млн. лв..

Тези средства са задоволителни за няколко нови булеварда.

Община Пловдив продължава и друга порочна процедура. Само за тази година за продажба се оферират 280 732 кв. м. общински парцели, от които 240 000 кв. м. в Югоизточна промишлена зона " Тракия ". Днес общината взима парите от тези парцели, с цел да храни себе си. А на следващия ден няма да има нито един терен, на който да построи нов парк, детска градина или ясла.

„ Тази политикане е измислена в този момент.Така ръководят всички кметове в последните мандати – " употребяват " града ни и продават всичко, което Пловдив има. А събраните пари се харчат без никаква визия за развиване на града ни в дълготраен проект. Няма по какъв начин да поддържаме такава политика “, безапелационна е Каназирева.

Тя показва и още една причина, задоволителна да не поддържат бюджета - парите за разчистване на Пловдив се усилват всяка година. През 2019 година към този момент се залагат 36 млн. лева В последните 10 години парите за боклука скочиха с над 10 милиона. За съпоставяне, във Варна за разчистване се харчат 30 милиона, където популацията е колкото в Пловдив, само че пък територията е по-голяма, а през лятото Варна удвоява популацията си.

„ Очевидно тази политика не е в полза на Пловдив и ние сме изрично срещу нея “, разяснява Дани Каназирева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР