Общинските съветници от комисията по образование и култура в София

...
Общинските съветници от комисията по образование и култура в София
Коментари Харесай

София маха МОЧА. Пловдив се снишава за Альоша

Общинските съветници от комисията по обучение и просвета в София гласоподаваха „ за “ демонтирането преместването на паметника на Съветската войска през днешния ден.

С осем гласа „ за “, нула „ срещу “ и един „ въздържал се “ те дадоха зелена светлина за демонтирането на 45-метровия паметник, построен по времето на социализма. Против се оповестиха от Българска социалистическа партия, като те демонстративно напуснаха залата преди гласуването.

Важно е да се направи първа стъпка, която беше предстояща от 30 години. Монументът на окупатора, който е три пъти по-висок от този на Васил Левски в София, би трябвало да освободи това пространство, сподели Марта Георгиева от Демократична България.

Мисля, че е узрял моментът – исторически, този монумент да бъде изместен. Повтарям – изместен, а не погубен. Той би трябвало да отиде на заслуженото си място в Музея на социалистическото изкуство или където преценим, сподели и доктор Антон Койчев от ГЕРБ.

Трябва да оставим паметниците намира. Борбата и борбата ни с паметниците не взема решение никакви проблеми. По същата логичност някой в този Общински съвет да реши да реалокира на входа на Централни гробища паметника на американските летци, които са бомбардирали София, сподели пък Калоян Паргов от Българска социалистическа партия.

Докладът за премахването на монумента е от Демократична България и е импортиран за разглеждане преди 3  години. Сега идва подкрепата  от ГЕРБ, откакто водачът на партия Бойко Борисов прикани преди седмица съветниците да гласоподават за премахването на МОЧА.

Този четвъртък въпросът ще бъде прегледан и на сесия на Общинския съвет.

Към момента спор за разглобяване и пренасяне на паметника Альоша в Пловдив няма.

Тъй като незабавно в мрежата се появиха отзиви какъв брой ще коства местенето, за средствата може да аплайваме пред ЮНЕСКО. Тъкмо от през днешния ден тяхна делегация е за три дни у нас.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР