Общинските съветници от БСП във Велико Търново дадоха специална пресконференция

...
Общинските съветници от БСП във Велико Търново дадоха специална пресконференция
Коментари Харесай

БСП смята, че Велико Търново ще плаща твърде много за чистота

Общинските съветници от Българска социалистическа партия във Велико Търново дадоха специфична конференция по т. 4 от дневния ред за идното на 20 декември 2018 година съвещание на Великотърновския общински съвет, а точно, предлагането на кмета Даниел Панов за одобрение на план-сметка в размер на 8 410 650 лв. за поддържане на чистотата, събиране и отнасяне на битовите боклуци през 2019 година
Предлаганото общо нарастване на разноските за тези действия е 29% по отношение на 2017 година, когато план-сметката е била 5,984 млн. лв. за същите действия.
„ Нито са се нараснали контейнерите, нито са се нараснали улиците, нито са се нараснали парковете, тъкмо противоположното, жителите на Велико Търново понижават “, съобщи общинският консултант Петко Тюфекчиев.
Според старопрестолния клон на Българска социалистическа партия нуждата от повишение на разноските на Община Велико Търново за осъществяване на дейностите по член 66, алинея 1 от Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) за 2019 година не е обоснована. Освен това, импортираното предложение не е съобразено със законовата процедура по алинея 2 на член 63 ЗМДТ, която планува заповед на кмета на общината и обществено оповестяване до 31 октомври на типа на предлаганите услуги по член 62 ЗМДТ, както и честотата на събиране и превозване на битовите боклуци , с оглед тяхното публично разискване, настояват общинските съветници от Българска социалистическа партия. Те са безапелационни, че не са спазени всички з аконови правила , регламентирани в член 8 от ЗМДТ, а точно:
1. Възстановяване на цялостните разноски на общината по даване на услугата;
2. Създаване на условия за разширение на предлаганите услуги и повишение на тяхното качество;
3. Постигане на по-голяма правдивост при установяване и възнаграждение на локалните такси.
„ В началото на ръководството на ГЕРБ през 2011 година в общината имаше акумулирани 3 млн. лв. на депозит като запас за тези действия . В годините тези средства се стопяват, като при започване на този мандат са 2,100 млн. лв.. Сега запасът е нула и се вадят още близо 2 млн. лв. - 1,910 млн. лв. от общинския бюджет . Това приказва, че имаме едно шоково нарастване на разноските за тези действия . Най-голямото нарастване е за поддържането на зелените площи - с 35% по отношение на 2017 година - от 3,3 млн. лв. на над 5 млн. лв. “, изброи Тюфекчиев. Тези площи сега се поддържат от компанията на общинския консултант Любен Велчев и общинското дружество „ Зелени системи “. Тюфекчиев счита, че в случай че идната година не е била изборна, предлагането щяло да е за увеличение на такса „ Битови боклуци “. Но в този момент това се отсрочва и стартира тегленето на средства от бюджета на общината, които са за детски градини, поправки на улици, тротоари и други.
Общинските съветници от Българска социалистическа партия обръщат съществено внимание на обстоятелството, че план-сметката не е детайлизирана, с цел да се види какво съответно ще се прави и с какви средства.
Валерия Дончева акцентира, че преди всичко са предложили разговор за политиката за ръководство на отпадъците . „ Отговорът беше, че слагаме каруцата пред коня и не е пристигнало време да се приказва за това. От Националното съдружие на общините оферират отсрочване на казуса . Но това не е решение на казуса, тъй като цената би трябвало да бъде такава, каквато могат да си я разрешат жителите на Велико Търново. Ние като Общински съвет дадохме единодушие за смяна предназначението на земя в землището на Шереметя, когато имаше планове за този терен да се построи апаратура, осигуряваща 200 работни места, понижаване цената на парното и понижаване на такса боклук. После два пъти питахме кмета за този план. Втория път през лятото на тази година и той отговори, че няма отвод от „ Топлофикация “ за този план, т.е., процедурата е в ход.
Ние следим този проблем в няколко аспекта . На първо място качеството на услугата на извозването на битовите и строителните боклуци, което не е положително. На второ място таксата, която заплащат жителите и до каква степен тя дава отговор на качеството на услугата. Нито услугата се е подобрила, нито зелените площи и улиците са се нараснали, с цел да се усилват средствата. На трето място - контролът за почистването на отпадъците. Има съществуване на доста нерегламентирани сметища, които или не се почистват, или, в случай че се почистват, още веднъж се появяват. Как Общината като възложител управлява компанията реализатор на извозването на битовите и строителните боклуци?!
Наше предложение от доста години е да се построи едно общинско дружество за транспортиране на отпадъците или да се разшири активността на съществуващото общинско дружество „ Зелени системи “. Така, желаните средства могат да бъдат спестени. Не може визията за развиване и ръководство на Велико Търново да е от избори на избори. Трябва да се мисли по-дългосрочно, с вероятност най-малко 10 години напред, тъй като всички живеем в този град. Трябва да се търсят най-хубавите решения за жителите на Велико Търново “ , съобщи Дончева.
Според съветниците от Българска социалистическа партия момента за смяна е подобаващ , защото контракта за част от дейностите, предоставени на външна компания, скоро изтича.
Общинският консултант Стоян Витанов добави, че при осъществяване на дейностите за поддържане на чистотата от общинско дружество, единствено от Данък добавена стойност (20%) и налог облага (10%) цената на услугата ще спадне с 30%. Според него, нарастването за поддържане на чистотата с 2,200 млн. лв. е фрапантно – от 2,810 млн. лв. при започване на мандата до 5,011 млн. в този момент, при същия размер на работата и намаляващ брой на обслужваното население. Също по този начин, отговорността за осъществяването на тези действия би трябвало да бъде персонално на кмета на общината, считат от Българска социалистическа партия. Общинското дружество се управлява от кмета. „ Глобите на фирмите-изпълнители не вземат решение проблемите “ – акцентира той.
Витанов акцентира и на законосъобразността, която кмета на общината би трябвало да съблюдава при внасянето на това предложение : „ Заповед няма по отношение на типа на услугата и цикличността на транспортиране на отпадъците. Хората имат право да знаят защо си дават парите и да управляват по какъв начин се извозват отпадъците. За селата на една седмица ли е, на две седмици ли е – в тази заповед това би трябвало да го има. Общественото разискване е другия проблем – предлагането е входирано на 6-ти декември, срокът е един месец, а до 31 декември би трябвало да сме приели тази план-сметка. Няма по какъв начин да бъде свършено публичното разискване. Няма и отчет за аргументация на разноските. В последна сметка жителите ги интересува какви пари дават и по какъв начин се прави тази услуга. Буквално е шокиращо, че при 2 милиона и 100 хиляди лв. при започване на мандата, тия пари бяха опукани – употребявам израз на премиера. И освен бяха опукани, ами в този момент се желаят и данъчни доходи. Управляващите в страната и общините сега са в суматоха и те не инцидентно отсрочват за след 2022 година да влязат в действие измененията. Говорим за заслужено възнаграждение на таксата, тъй като за никого не е загадка, че в този момент бизнесът поема по-голямата част. И на следващия ден, когато се вкара справедливото възнаграждение, огромната тежест ще падне върху жителите. Експертни мнения и в отговор на кмета се приказва за 100% повишаване на тая такса. И защото разноските нарастват и запаса е опаткан, се дърпа от данъчните доходи, които могат да отидат за други действия.
Ние освен няма да гласуваме това предложение, само че като акт на яд, на митинг, може би ще напуснем залата на общинския съвет, когато се гледа тази точка. Защото ние това, което имаме да споделяме, го споделяме на вас, медиите, с цел да го споделите с жителите. Няма какво повече да си кажем с управниците и с кмета, с изключение на следващото предложение.
Не знам регионалния шеф по какъв начин ще реагира, тъй като законът би трябвало да бъде спазен, и дали ще пусне това решение, защото болшинството ще си го вземат. Надявам се и други сътрудници с трезви глави, необременени от персоналните цели на едно ръководство, да не одобряват тази проект - сметка и да вземем ограничения, каквито сме предложили неведнъж, които последователно да основат условия за облекчение на този потрес, който чака гражданит е ", сподели в умозаключение Витанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР