Общински съвет-Бургас да допусне отклонение от правилата и нормативите по

...
Общински съвет-Бургас да допусне отклонение от правилата и нормативите по
Коментари Харесай

МБАЛ „Лайф Хоспитал“ чака „зелена светлина“ от Общински съвет-Бургас за строежа на нов корпус

Общински съвет-Бургас да допусне отклоняване от разпоредбите и нормативите във връзка с нужната повърхност на терен за новия корпус на МБАЛ „ Лайф Хоспитал “ .

Това ще гласоподават съветниците на идното съвещание на локалния парламент идната седмица. Докладната бе импортирана като изключителна преди минути от кмета Димитър Николов. 

В нея се припомня, че приоритет в политиката на Община Бургас е слагането на услугите в опазването на здравето на ново, по-високо модерно равнище , а предлагането на модерни медицински услуги е от основна социална значителност.

Съгласно приложеното задание за капиталово желание, притежателите на здравното заведение желаят да развият активността си с общо 40 кревати в секторите ревматология, ендокринология, кардиология, фтизиатрия, както и отделения по гинекология и уши, нос и гърло .

В показания план от страна на заявителя е записано, че желанието за разширение на активността почива на Решение на Министерски съвет, издадено през 2023 година , в което според Закона за лечебните заведения (чл. 37б) има заложен и краен период за осъществяване , който следва да бъде спазен. С оглед на този факт се постанова и ускорение на част от процедурите, чието навременно осъществяване предпоставя сполучливото реализиране на целия план.

Предвижда се инвестицията да се осъществя със лични средства и банкови заеми, като предстоящият размер е 8-10 милиона лв. .

Проблемът е, че според условията нужната повърхност на терен за болница , според от броя на болничните кревати, се дефинира с норматив: при до 200 кревати – по 95 – МБАЛ „ Лайф Хоспитал “  т.е. при съществуване на общо 40 кревати, нормативно избраният нужен терен възлиза на най-малко 3 800 кв.м .

Въпросният урегулиран аграрен парцел е с повърхност 734 кв.м. , от което следва, че при осъществяване на капиталовото желание, площта на легло ще бъде 18.35 кв.м./легло , т.е под нормативно нужната, според настоящите нормативни условия.

Съгласно наредбата се позволяват по изключение в случаите за вземане предвид със заварени характерни дадености единствено с решение на Общинския съвет, признато с болшинство не по-малко от две трети от общия брой на съветниците, по предложение на кмета на общината.

В докладната се добавя, че за реализиране на капиталовите планове , с оглед актуалните способи за лекуване и престояване в болнични заведения, е допустимо да се допусне отклоняване от разпоредбите и нормативите, с позволение на Общински съвет.

Тъй като докладната бележка бе входирана като изключителна , тя не бе прегледана от непрекъснатите комисии към локалния парламент. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР