Общински, областни, университетски и частни болници са против регулиране на

...
Общински, областни, университетски и частни болници са против регулиране на
Коментари Харесай

Общински, областни, университетски и частни болници са против регулиране на заплатите чрез Националния рамков договор

Общински, регионални, академични и частни лечебни заведения са срещу контролиране на заплатите посредством Националния рамков контракт (НРД). Това показаха от сдруженията на лечебните заведения в обща декларация, изпратена до медиите. В подписания НРД 2023-2025 година като условие за осъществяване на медицинските действия са въведени прагове за минимални хонорари на медицинските и немедицински експерти, както и за оптимални съотношения сред най-ниските и най-високите хонорари на работещите медици във всяка болница, припомниха от сдруженията. В Анекса към НРД, който беше подписан на 20 февруари 2024 година, са заложени и наказания за лечебните заведения, които не изпълнят тези условия. Санкциите ще се ползват от юни. 

От болничните сдружения показаха, че с цел да се покачат заплатите, е необходим стопански и пазарен метод, а " не сляпо административно контролиране ".

Съсловната организация съставлява лекарите, само че „ доставчиците на здравна помощ обаче и в действителност, и юридически са лечебните заведения ", допълниха от сдруженията и показаха, че лечебните заведения са тези, които изплащат заплатите, само че не престават да не са страна в договарянето на изискванията за оказване на здравна помощ. От сдруженията прибавиха още, че НЗОК, която по закон е покупател на медицински услуги, не е обосновано да дефинира какви заплати да вземат чиновниците на " продавача ". 

Болниците са търговски сдружения и в случай че бъдат задължени да заплащат едни и същи минимални и оптимални заплати, би им навредило, защото всяка от тях е в друга икономическа обстановка. Ако държавното управление желае да помогне за повишение на възнагражденията на работещите в лечебните заведения, би трябвало да насочи капиталовия интерес в опазването на здравето към излекуване на съществуващите лечебни заведения, допълниха от сдруженията. Според тях работещите лекари и медицински сестри би трябвало да получат свободата да подписват цивилен или трудови контракти без ограничаване. " НЗОК би трябвало да се погрижи да отстрани диспропорциите в цените на клиничните пътеки. Трябва да се отстранен лимитите и ненужните административни бариери пред лечебни заведения и пациенти. По-нататък пазарът ще направи по този начин, че всеки да получи заслужено заплащане за труда си, а то ще докара и до това да имаме устойчива във времето, своевременна и качествена здравна помощ ", допълниха още от сдруженията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР