Общините във Варненска област се обединяват, за да изградят общи

...
Общините във Варненска област се обединяват, за да изградят общи
Коментари Харесай

Общините във Варненско заедно ще решават проблема с бездомните кучета

Общините във Варненска област се сплотяват, с цел да изградят общи приюти, в които да се грижат за бездомните кучета. Това стана ясно по време на втората среща на кметовете на общините, проведена по самодейност на регионалния шеф проф. Андрияна Андреева.

Домакин беше кметът на Вълчи дол Калоян Цветков.

Макар и в друга степен общините се сблъскват с едни и същи проблеми в опитите си да понижат популацията от бездомни животни. Присъстващите кметове споделиха, че цената за кастриране, чипиране и оебзпаразитяване на бездомните кучета става все по-висока и към този момент доближава 150 лв. на животно. Като цяло издръжката на бездомно куче е в пъти по-скъпа от тази на дете в детска градина, пресметнаха те.

В същото време кастрирането няма смисъл, до момента в който хората не престават да изхвърлят на улицата поколението на домашните си любимци. Зам.-кметът на Аксаково Десислава Стоянова пък показа, че живеещите във вилните зони край селата гледат кучетата си сезонно и ги изоставят наесен.

„ Напролет идват в лятната си къща с новородено куче и го гледат до есента. Когато зазимят вилата, отварят вратата, изгонват към този момент порасналото животно и се прибират в града “, изясни тя.

Затова в Аксаково водят все по-активна политика да убеждават стопаните да кастрират женските домашни кучета. „ Такава самодейност за непринудено кастриране би трябвало да има във всички обитаеми места в региона “, разяснява проф. Андреева.

Интересни образци споделиха кметовете на Белослав и Суворово . Те се сблъскали с измамници, които употребяват избрани текстове в Закона за отбрана на животните, с цел да източват общинските бюджети с мними бездомни животни в неволя.

Зам.-кметът на Долни чифлик Станка Тодорова пък показа добър образец: жителите на един от обществените домове в общината по лична самодейност почнали да се грижат за животните, които постоянно били оставяни до тяхната постройка. Хранели ги, къпели ги, разхождали се с тях. Така, обгрижени, животните постоянно намирали нов дом и осиновители. Общуването с животните се отразявало добре и на хората от вкъщи, които са диагностицирани с разнообразни дефицити.

Оказа се, че н ай-сериозен проблем с бездомните кучета имат точно домакините във Вълчи дол . Една от първите задания на новоизбрания кмет на общината Калоян Цветков била да провежда преброяването им. Оказало се, че животните по улиците на 22-те села на общината са над 500. На места те се движат на глутници и са рискови.

Затова Калоян Цветков е подготвен да подари собствен парцел за създаване на подслон за бездомни кучета. Сградите на тогавашната овцеферма са с обща повърхност от към 1700 кв. м. Идеята е приютът да обслужва 3 общини – Вълчи дол, Провадия и Ветрино.

„ Това е единственият метод да осигурим финансиране за създаване на подобен подслон и най-много съответна прехрана за същинска грижа за четириногите “, изясни кметът на Ветрино доктор Димитър Димитров, за който въпросът е директно обвързван с опита му на ветеринарен доктор.

В Суворово и Девня също работят по план за общ подслон . Теренът към този момент е избран, до края на февруари ще дойдат и контейнерите, в които ще бъдат оборудвани офис, манипулационна и склад.

По самодейност на регионалния шеф проф. Андрияна Андреева работна група от експерти по запазване на околната среда, ветеринари и адвокати ще изготвят разбор и предложение до Националното съдружие на общините за законодателни промени, които да оказват помощ против „ вноса “ на бездомни кучета от прилежащи общини.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР