Общините не могат да зачеркнат първата половина на годината, заради

...
Общините не могат да зачеркнат първата половина на годината, заради
Коментари Харесай

Общинският съвет в Монтана започна обсъждане на прогнозен бюджет за тази година

„ Общините не могат да зачеркнат първата половина на годината, поради липса на постоянно държавно управление, което да внесе проектозакон за държавния бюджет ”, съобщи кметът на Монтана Златко Живков след показване на планирани параметри на бюджета за тази година пред общинските съветници.

Приходите и разноските в него саобвързани с направените през същия интервал предходната година. Така предложенатарамка на бюджета за 2023-та в размер на 69700000 лв., при регистрирани в края на предходната година близо 70 милиона лв..

Монтана е измежду първите в страната, подготвени да одобряват тези ограничаващи параметри и въпреки всичко това е най-високата бюджетна рамка, която общината има от началото на демократичните промени.

Вкрая на годината ибюджета евентуално ще доближи 75 милиона лв., изразимнениекметаЖивков и добави, че това доста ще зависи от финансовата политика на идващото постоянно държавно управление.

Допълнително по европейскипрограми община Монтанаще работи по планове на стойност 19106 0000 лв., което е с близо 6 милиона повече от предходната година.

Най-големиятинфраструктурен план остава реконструкцията на площад Жеравица, която би трябвало да завърши в края на тази година

Продължава построяването на юношески център по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство Най-много средства се чака да бъдат усвоени в осъществяването на ограниченията за възстановяване качеството на атмосферния въздух по стратегиите „ Околна среда ” и ЛАЙФ. Общината ще работи и по планове на стратегиите „ Развитие на човешките запаси ”, „ Добро ръководство ”, „ Наука и обучение за образован напредък ”,„ Трансгранично съдействие ”, и Националния проект за възобновяване и резистентност.

Приоритет остава възобновяване и развиването на инфраструктуратав града и селата – съществени поправки на улици, междублокови пространства, синя зона, читалища, църкви, здания за обществени услуги и спортна база.

В бюджета са планувани средства за стипендии на надарени деца, студенти по медицина и педагогика, за локални начинания, за безвъзмездни карти на пенсионери, за прехрана на разнообразни клубове и християнски храмове, за подкрепяне намлади фамилии и за започващ бизнес.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР