Община Видин пое ангажимент за подкрепа на видинската болница.Това стана

...
Община Видин пое ангажимент за подкрепа на видинската болница.Това стана
Коментари Харесай

Община Видин обеща финансова подкрепа на МБАЛСв.Петка

Община Видин пое ангажимент за поддръжка на видинската болница.Това стана ясно от диалози при среща на 6 януари, когато във Видин дойде министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, придружаван от зам.-министър доктор Александър Златанов. Те организираха среща с управлението на видинската болница, на която участва и кметът на Видин доктор Цветан Ценков.

От пресцентъра на Община Видин припомниха, че на 29 декември 2022 година в Областна администрация – Видин се организира среща, на която бе разисквано положението на болничната помощ в региона. Участие в нея взеха регионалният шеф Огнян Асенов, кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков, изпълнителният шеф на МБАЛ „ Света Петка “ доктор Ивета Найденова и шефът на Регионалната здравноосигурителна каса доктор Владимир Вълчев.

Бяха дискутирани проблемите в болничната помощ на територията на област Видин и в частност тези, пред които е изправена регионалната болница, свързани най-много с неналичието на фрагменти.

След срещата регионалният шеф, кметът на Общината и изпълнителният шеф на МБАЛ „ Света Петка “ изпратиха писмо до Министерство на здравеопазването. С него бе поискана среща с представител на ведомството, която да се състои преди приемането на новия Национален рамков контракт за медицинските действия.

Реакцията от страна на Министерство на здравеопазването бе извънредно бърза и съответна.

На 6 януари във Видин дойде персонално министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, придружаван от зам.-министър доктор Александър Златанов. Те организираха среща с управлението на видинската болница, на която участва и доктор Цветан Ценков.

По време на срещата видинският кмет акцентира, че разрешаването на проблемите, пред които е изправена МБАЛ „ Света Петка “, е от извънредно значение за всички поданици на региона. Затова приоритет за общинското управление е да подкрепя, съгласно опциите си, лечебното заведение.

Д-р Ценков пое ангажимент Община Видин още веднъж да поддържа регионалната болница, в това число финансово.

В тази връзка общинската администрация към този момент приготвя предложение до Общинския съвет, с което в бюджета на Общината за 2023 година ще бъдат планувани 400000 лева за погашение на отговорностите на МБАЛ „ Света Петка “ за локални налози и такси. То ще бъде импортирано за гласоподаване още на идващото съвещание на Общински съвет – Видин.

Освен това и тази година в общинския бюджет ще бъдат заложени финансови средства за погашение на стипендии на студенти от Видин, учащи се за здравни експерти в Русенския университет „ Ангел Кънчев “.

Друга разисквана тематика е неналичието на денонощна аптека във Видин. Макар основаването на такава да е на първо място въпрос на частна самодейност, бяха набелязани съответни ограничения за обезпечаване на денонощен достъп на жителите на област Видин първоначално най-малко до най-масовите лекарства, за което Община Видин също е подготвена да спомага.

След като бе осведомен в детайли с настоящото положение на регионалната болница, доктор Меджидиев пое ангажимент, че Министерство на здравеопазването ще обезпечи финансов запас за ремонта на детското поделение, както и за закупуване на инсталация, която е нужна за отделенията по ушно-носно-гърлени заболявания и по очни заболявания.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР