Община Видин обявява втора покана за набиране на заявления за

...
Община Видин обявява втора покана за набиране на заявления за
Коментари Харесай

Община Видин набира заявления за подмяна на отоплителни уреди

Община Видин афишира втора покана за набиране на заявки за замяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични.

Това беше обявено на извършена през днешния ден конференция по план „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин “. Участие в нея взеха Светослав Скорчев, заместник-кмет по устройство на територията и развиване на инфраструктурата, Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и вложения и инж. Румен Лилов, който е началник на плана.



При първия банкет в интервала 15 април – 17 май бяха получени общо 3379 заявки, от тях 2905 са утвърдени. Наличният финансов запас по плана дава опция да бъдат сменени отоплителните уреди в още семейства в Община Видин, което е причина и за оповестяването на втората покана. От 8 ноември (понеделник) жителите, които желаят да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с екологични различни устройства, употребяващи като гориво електричество, пелети или полутечен газ, могат да подават заявки. Срокът за кандидатстване е до 19 ноември, като документи ще се одобряват всеки работен ден от 8:30 до 16:00 ч. в Центъра за административно обслужване на жителите, намиращ се в постройката на общинската администрация.



„ С осъществяване на план „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин “ се извършва неговата основна цел – понижаване на излъчванията на фини прахови частици от битовото отопление, които са един от главните източници на замърсяване на въздуха. Намаляването на тези излъчвания ще докара освен до по-комфортен живот и до възстановяване на здравето на жителите и понижаване на белодробните болести, само че е и стъпка към възпитанието на хората във връзка с екологичната просвета и опазването на природата “, съобщи Светослав Скорчев.

Той в детайли показа процеса на кандидатстване. Зам.-кметът още веднъж напомни, че всеки претендент би трябвало да съобщи единодушие безплатно да съобщи остарелия си отоплителен апарат, ако бъде утвърден за приемане на ново екологично устройство. Единственото изключение е в случаите, когато парцелът се отоплява посредством отворена и зидана камина на дърва и въглища, като това се удостоверява посредством констативен протокол.
 Кметът на Видин поздрави всички културни дейци за 1 ноември Кметът на Видин поздрави всички културни дейци за 1 ноември
Кметът на община Видин написа тържествено слово по случай Деня на националните будители - 1 ноември. Ето какво гласи неговото послание:&n...



На интернет страницата на Община Видин, в раздел „ На фокус “, е оповестена цялостната информация, нужна на жителите по отношение на кандидатстването – мостри на всички документи (заявление, заявления, пълномощие и др.), ориентировъчна таблица, от която може да се реши какъв е най-подходящият отоплителен апарат според характерностите на съответния парцел, както и поканата, насоките за кандидатстване и пример на контракт, който ще е нужен на по-късен стадий:

https://vidin.bg/…/executed…/okolna-sreda/performance8

Ръководителят на плана инж. Румен Лилов обърна внимание на новите условия за подаване на заявки, разнообразни от тези при първия банкет. Сега към заявката би трябвало да е приложено копие от нотариалния акт или различен документ, удостоверяващ собствеността или съсобствеността върху парцела. Към момента на подаване на документи претендентът би трябвало да е заплатил дължимите за 2021 година локални налози и такси. Заявленията се подават персонално или посредством упълномощено лице единствено в Центъра за административно обслужване в Община Видин. Ако претендент е подал заявление в границите на миналата покана и то е било утвърдено, той не следва да подава документи по новия банкет, тъй като те няма да бъдат обсъждани. По актуалната покана може да се кандидатства за замяна на отоплителни уреди единствено в един парцел, който е собственост/съсобственост на претендента.

Във фоайето пред Информационния център ще има чиновници на Общината, които ще оказват подпомагане на искащите да аплайват. Ще бъде въведен пропускателен режим, като апелът към жителите е да съблюдават противоепидемичните ограничения. Още при самото подаване на документите ще бъде направена първична инспекция за пълнотата им. В следствие ще бъде осъществена и подробна инспекция и направени обходи на място в семействата. При открити пропуски жителите ще получат опция в границите на избран период да ги отстранят.
 Община Видин сътвори организация за деяние при зимни условия Община Видин сътвори организация за деяние при зимни условия
Това беше регистрирано на извършеното през днешния ден съвещание на Общинския щаб за съгласуваност на избавителните и неотложните аварийно-възстановителни...

Получените заявки ще бъдат прегледани за сходство с условията и ще бъде направено класиране. То ще се извърши посредством приоритизиране по индикатори, съчетаващи екологични, обществени, механически и стопански критерии, като оптималният брой точки от всички критерии е 30. В случай че претенденти съберат еднакъв брой точки, преимущество в крайното класиране ще имат тези с по-голям брой точки по аршин 1. При всяко ново тъждество по съответния аршин, по-високо в крайното нареждане се класира претендентът с по-голям брой точки по идващия следващ аршин. При тъждество по всички критерии, преимущество има претендентът с предходен входящ номер – т.е. подалият пръв документите си.

Заместник-кметът Десислава Тодорова означи, че при първата покана наличният по плана финансов запас е разрешил да бъдат утвърдени всички претенденти, отговарящи на условията, тъй че действително не се е наложило да се ползват критериите. Направените разбори демонстрират, че при сегашната втора покана ще има опция да се одобрят доста по-малък брой заявки, тъй че ще е решителен броят точки, получени от съответния претендент.

След осъществяване на класирането и оповестяване на резултатите, се пристъпва и към сключването на контракт с утвърдените претенденти. Следващата стъпка е Община Видин да организира социална поръчка за избор на изпълнител/и за ремонт на старите отоплителни уреди и доставка и монтаж на новите устройства.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР