Община Варна планира да внедри централизирана и интегрирана Геопространствена информационна

...
Община Варна планира да внедри централизирана и интегрирана Геопространствена информационна
Коментари Харесай

Община Варна планира да внедри централизирана и интегрирана Геопространствена информационна система

Община Варна възнамерява да внедри централизирана и интегрирана Геопространствена осведомителна система /ГИС/. За тази цел в общинския бюджет за 2022 година са заложени близо 4,2 млн. лв.. Сумата е индикативна и визира 4-годишен интервал, стана ясно на днешното съвещание на ПК " Архитектура и градоустройство “, на което беше утвърдена Програмата за планиране на обекти по бюджета за 2022– 2024 година

Новата система ще сплоти всички данни в единна база и ще усъвършенства доста обслужването на жителите и бизнеса. Освен че ще съдържа информативен портал за обществените регистри, посредством нея администрацията ще може да дава електронни административни услуги.

" В София системата работи сполучливо от доста години и всички заинтригувани имат достъп както до услугите, по този начин и до информацията, съхранявана в нея. Ние желаеме да съберем всички данни, пръснати по региони, които в същото време и да цифровизираме. Задачите пред нас са две: внедряване на платформа, която да поддържа тази система, и цифровизация на наличните хартиени документи, които през годините са генерирани и които би трябвало да влязат в Географска информационна система “, съобщи пред съветниците зам.-кметът инж. Христо Иванов.

Програмата за планиране на обекти по бюджета за 2022 – 2024 година е на стойност близо 8 млн. лв.. 600 хиляди лв. от тях са заделени за правене на План за устойчива градска подвижност, който би трябвало да дефинира по какъв начин Варна ще развива съвременен, наличен и атрактивен превоз през идващите 10 години. С него градът ще може да може да кандидатства за финансиране по  европейски стратегии. 

Над 1,8 млн. лв. от локалната хазна ще бъдат вложени в правене или актуализиране на ПУП-ПРЗ на парцели. От тях над 450 хиляди лв. са за ПУП-ПРЗ за 7-ми, 8-ми и 29-ти микрорайон. За ПУП-ПРЗ на местността Малка чайка и на Южна промишлена зона са планувани надлежно 100 хиляди и 90 хиляди лв..

Друг акцент в програмата е правенето на зелен кадастър на дървесната растителност и зелените площи в централната част на Варна. За него в бюджета са планувани 180 хиляди лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР