Община Варна награди златните медалисти от националния кръг на олимпиадата

...
Община Варна награди златните медалисти от националния кръг на олимпиадата
Коментари Харесай

Варненски ученици за любовта към философията и златните медали от олимпиада

Община Варна награди златните медалисти от националния кръг на олимпиадата по философия. Десетокласничката Ема Станкова и единайсетокласникът Ивайло Христов от МГ, които са първенци в своите възрастови групи, получиха почетни плакети от зам. - кмета Павел Попов, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Отличие бе връчено и на Палмира Дачева, която е преподавател по философия в МГ и има съществена роля в подготовката на двамата възпитаници.

Преподавателката показа, че това събитие на процедура за първи път регистрира резултатите на учителския й труд.

„ Философията е короната на всички науки и дава духовното съображение да живеем, да бъдем удовлетворени и щастливи. “, сподели учителката.
Ивайло Христов благодари на татко си, че още в по – ранна възраст го е запалил по философията.

„ Философията ме притегли с това, че структурата на философията, както аз я разбирам, е сходна на чистата математика, както и формалната логичност може да се прегледа като подобласт на философията. По – интензивно се занимавам с философия от предходната година, само че започнах още от девети клас да се занимавам с философия.
Благодарение на г – жа Дачева научихме доста значими неща за това по какъв начин тъкмо да структурираме текст, някои съответни познания, които са витално значими за олимпиадата, изключително за националния кръг. “, сподели за Moreto.net Ивайло.

Ема стартира да се занимава с философия в осми клас с помощта на г – жа Палмира Дачева.

„ От дребна се интересувам от филантропични науки, доста обичам да пиша и да чета. Въпреки това влязох в МГ, тъй като естествените науки също са доста значими или най-малко по този начин си мислех, че са по – значими от филантропичните науки. Всъщност, откакто започнах да се занимавам с философия, открих, че имат доста общо. Особено математиката, логиката и философията. Помогнаха ми да се оправям доста по – добре в учебно заведение. Много оценявам философията и това, че мога да се занимавам с нея, тъй като това е една среда, където безвредно мога да изкажа своето мнение, което е доста значимо за мен. Наградата ме подтиква да продължа напред и да се представям все по този начин добре. “, сподели Ема.
По думите на г – жа Дачева това напълно не са първите медали, които ученици и нейни възпитаници завоюват на народен кръг на олимпиадата по философия.

На съревнование вземат участие от от 2013 година. В началото е била една възрастова група от 9 до 12 клас. От 2017 година съвсем всяка година има класирани по 4 – 5 индивида от учебното заведение на заключителен кръг, а от 2018 досега има общо девет медала. От тях шест са златни.

В народен мащаб към този момент няма различен учител, който всяка година да изпраща толкоз свои ученици на народен кръг.

Подготовката включва три спомагателни часа седмично по национална стратегия за надарени възпитаници.

„ Малко са учениците, които изявяват предпочитание да се занимават по задълбочено с философията. Те са към 10 – 15. Тази година имах две групи по седем индивида. От тях 9 се явиха на регионален кръг и пет се класираха за националния кръг. “, сподели Дачева.
На националния кръг учениците решаваха тест с въпроси от история на философията и писаха есета. Всеки имаше опция да си избере опция да разсъждава по три фрагмента. От осми до десети клас избираха сред елементи от „ Наследството на Европа “ от Ханс-Георг Гадамер, „ Духът на християнството и неговата орис “ на Хегел и от Хераклит. Изборът на учениците от десети и единадесети клас беше сред фрагменти от „ Кризата на европейските науки и трансценденталната феномемология “ на Е. Хусерл, „ Богословско-политически етюд “ на Б. Спиноза и от „ Веселата просвета “ на Фридрих Ницше.

Отличените с първо място есета са по фрагмента от Гадамер „ Човечността на съществуването ни зависи в последна сметка от това, до каква степен съумяваме да се научим да виждаме заложените в нас граници по отношение на същността на другите “ и по фрагмента от Хусерл „ Науките се градят върху саморазбираемостта на виталния свят и изхождайки от нея, се употребяват за своите съответни цели от това, което съответно им е належащо. Но да се употребява виталният свят по този метод не значи самият той да се учи научно в личния му метод на биване “.

Общо 72 възпитаници стигнаха до финала на 36-тата ученическа олимпиада, в която участваха общо 1 082 възпитаници от цялата страна.

Победителите ще бъдат включени в подготовка за лъчение на народен тим, който ще взе участие в интернационалната олимпиада по философия. България е основател и е измежду създателите (заедно с Германия, Полша, Румъния и Турция) на тази интернационална олимпиада, която се организира за първи път през 1993 година в България. След 2001 година организацията на олимпиадата се поема от Международната организация на философските общества и през днешния ден в нея вземат участие възпитаници от към 60 страни. През годините българските възпитаници са печелили златни, сребърни и бронзови медали.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР