Община Свищов ще инвестира близо 1,6 млн.лв. във ВиК сектора,

...
Община Свищов ще инвестира близо 1,6 млн.лв. във ВиК сектора,
Коментари Харесай

Община Свищов инвестира 1,6 млн.лв във ВиК сектора

Община Свищов ще влага близо 1,6 млн.лв. във ВиК бранша, които ще бъдат вложени в близо 9000 метра нов тръбопровод. Подмяната му ще увеличи качеството на водоподаването в крайдунавския град.

„С новите полиетиленови тръби ще се усъвършенства качеството на питейната вода. Остава за жалост казусът с мангана и утайките от него, само че работим в тази тенденция за сондиране и създаване на уреди за филтриране на водата. Това ще стане допустимо с реализирането на новия бизнес проект, който Вик „Йовковци“ подписа и посредством който ще има опция да се усвояват европейски средства“, разгласи кметът на Свищов Генчо Генчев.
Градоначалникът добави, че общината има подготвеност да кандидатства с план за европейско финансиране за построяването на пречиствателна станция за питейни води.

„Проведени са диалози с районното министерство за осъществяване на сондажи, посредством които да се търси вода с по-добро качество и да не се постанова построяването на пречиствателна станция. Не стопираме да търсим в допълнение средства, с цел да можем да подобряваме качеството на водоподаването. Проблемът е сложен – от старите водопроводи идват честите повреди и поради тях се постанова разкопаването на улиците. Такъв е и казусът и в 15-те обитаеми места с амортизиралата ВиК мрежа“, разяснява Генчев.

Той напомни, че с разпореждане на министерски съвет са отпуснати 200 000 лева, с които след 10 септември стартира ремонт на водопреносната мрежа в село Хаджидимитрово. Проектът е подготвен, определени са най-критичните сектори, с цел да се избегнат в бъдеще чести повреди и да се докара до най-малко загубата на вода. От Министерство на регионалното развитие са дали обещание, че ще бъдат обезпечени спомагателни средства за довеждащите водопроводи на още 4 села.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР