Община Сливен ще бъде част от Националната кампания Научи симптомите

...
Община Сливен ще бъде част от Националната кампания Научи симптомите
Коментари Харесай

Община Сливен разкрива мобилен пункт по повод Световния ден за борба с инсулта

Община Сливен ще бъде част от Националната акция „ Научи признаците на инсулт! Всяка минута е скъпа! “.

Тя е във връзка Световния ден за битка с инсулта, който се отбелязва на 29 октомври и ще премине под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). Във фокуса на публичното внимание, Община Сливен и Асоциацията за инсулт и афазия, посредством акцията слагат признаците на инсулта. В тази връзка на 29 октомври, събота, от 11 до 13 ч., Община Сливен ще разкрие мобилен пункт на Главната улица, до Стария бряст. Той ще разполага с листовки, плакати и транспаранти с информация за признаците на инсулта, предварителна защита и лекуване. Освен това на него всеки искащ ще има опция да мери кръвното си налягане благодарение на представители и студенти от Филиал Сливен към МУ – Варна.

Тази година акцията се поддържа от Министерството на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Националното съдружие на общините в България и доста представители на българския бизнес. На територията на община Сливен тя минава под патронажа на кмета Стефан Радев.

„ Тези начинания са общополезни и значими за всички. Вярвам, че положителната осведоменост, предварителната защита и навременната реакция при обещано заболяване, демонстрира освен обществената ангажираност на обществото. Тези фактори са значими за здравето, могат да ни оказват помощ да избегнем необратимите последствия, даже да спасят човешки живот “, разяснява кметът Радев.

Кампанията се организира в изискванията на дейна работа по съставянето на Национален проект за битка с инсулта. В края на предходната година, България се причисли към Европейския проект, като припозна една от главните му цели (заложена и в устава на  Асоциацията за инсулт и афазия), а точно намаляването на броя на инсултите с 10 на 100 до 2030 година Това може да се реализира с вярна предварителна защита, означават от асоциацията. Като първа и съществена стъпка, те предлагат научаването на признаците на инсулта и вярната реакция, при тяхното определяне.

Световният ден за битка с инсулта се празнува от 2006 година по концепция на Световната организация по инсулт. Целта е да се увеличи публичната осведоменост по отношение на мозъчно-съдовите болести и смисъла на първичната и вторична профилактика за понижаване на неподходящите последствия за здравето, до които те водят. Всяка година на тази дата самодейността сплотява света в поддръжка на хората, наранени от такива заболявания, и на напъните на медицинските експерти, които се грижат за тези пациенти.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се записват годишно 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7 000, приключват с летален излаз. Преживелите мозъчния инсулт, с друга степен на неработоспособност годишно, са повече от 28 000. При 10 % от оживелите, инвалидността е тежко проявена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни. Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия. Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 година,  са с периодичност от 2 до 13 случая на 100 000 деца

Прогноза за България за интервала 2015-2035 година: брой инсулти: +14% ; брой хора, живеещи с последствията от инсулт: +3%; брой смъртни случаи: +25%.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с зов към всички българи да отделят няколко минути, да се срещнат със признаците на инсулта и държанието при тяхното определяне. Те приканват българите с цел да изтеглят и да се срещнат с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да дефинират своя риск, да се предотврати инсулт и да се избави човешки живот.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР