Община Сливен получи награда от Асоциация Прозрачност без граници“.Това стана

...
Община Сливен получи награда от Асоциация Прозрачност без граници“.Това стана
Коментари Харесай

Изследване на местната система за почтеност донесе награда за Сливенска община

Община Сливен получи премия от Асоциация „ Прозрачност без граници “.Това стана по време на представянето на проучване на Асоциацията Индекс на локалната система за честност за 2023 година, което се състоя в столицата. Наградата получи кметът Стефан Радев отизпълнителния шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “ - Калин Славов. Призът бе връчен в категория„ Обратна връзка с жителите и дейности за възстановяване на административното обслужване (за използване на Европейски модел за качество и за гласност на резултатите от анкети с граждани) “.

„ Благодаря за премията от името на всички сътрудници в администрацията, които заслужават това самопризнание. Радвам се, че напъните, които поставяме за възстановяване на работата с жителите, са регистрирани за втора поредна година в авторитетното ви проучване “, сподели Стефан Радев.

Индексът на локалната система за честност е годишно проучване на антикорупционния потенциал, роля и значение на институции и браншове от публичния, политическия и икономическия живот във всички 27 общини, които са регионални центрове. Той включва - общински съвет, кмет, общинска администрация, локални политически партии, бизнес, медии, гражданско общество, общинско опазване на здравето. Изследването започва през 2015 година

В резултат на осъщественото наблюдаване и разбор се разгласява годишен „ Индекс на локалната система за честност в България “. Сред главните задания е идентифицирането на положителни практики и насърчаването на техния продан сред институциите в изследваните общини.

На събитието бяха показани и най-хубавите практики и триумфи в провеждането на политики за успеваемост, бистрота и отчетност на локално равнище. Община Сливен е отличена за „ Обратна връзка с жителите и дейности за възстановяване на административното обслужване: за използване на Европейски модел за качество и за гласност на резултатите от анкети с жители “.

На тазгодишното показване на Индекса участваха парламентаристи, представители на институции, Националното съдружие на общините, кметове, представители на общинските администрации, на общините регионални центрове, общинските препоръки, регионалните администрации, локални публични медиатори, представители на неправителствения бранш, бизнеса, академичната общественост и медии. Събитието е част от план „ Индекс на локалната система за честност – стабилно бизнес развиване “, реализиран с финансовата поддръжка на Фондация „ Америка за България “.

През 2020 година сливенският кмет Стефан Радев беше отличен от авторитетното проучване за положителни практики в отчетността при осъществяването на европейски планове.

Индексът на Местната система за честност в България разрешава осъществяването на годишна сравнителна оценка на антикорупционния потенциал, роля и значение на основни институции и обществени звена на локално равнище. Той се сформира въз основа на детайлно създаден набор от индикатори за проучване на институциите и структурите във всичките 27 общини - регионални центрове в страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР