Община Русе задвижва процедурите, свързани с изграждане на плувния комплекс

...
Община Русе задвижва процедурите, свързани с изграждане на плувния комплекс
Коментари Харесай

Община Русе задвижва процедурите за новия плувен комплекс в Парка на младежта

Община Русе задвижва процедурите, свързани с създаване на плувния комплекс в Парка на младежта

На идната сесия на Общинския съвет през март ще се гледат три докладни по тематиката по отношение на смяна собствеността на парцела и изтегляне на заем.

Инвестиционното желание е за създаване на многофункционален комплекс, включващ спортни уреди за плуване и търговско-развлекателни площи, а точно: масажни пространства, парна баня, закрит, открит и детски басейни, кафетерия, фитнес зала, офис част, заведение за публично хранене и развлечения, магазин.

Общината може да реализира стопанска активност посредством търговски сдружения с общинско присъединяване в капитала и да им дава вещни права по отношение на парцели – частна общинска благосъстоятелност.

Тъй като парцелът и постройките на някогашния комплекс „ Норд “ са обществена общинска благосъстоятелност, се предлага поземленият парцел дружно с построените в него 10 здания да станат частна общинска благосъстоятелност.

Общината и „ Общински пазари “, които ще поемат стопанисването и ръководството на бъдещия комплекс, желаят единодушието на общинските съветници за вдишване на дълготраен дълг в размер на 12 милиона лв.. Както бе оповестено, за построяването на оборудванията ще би трябвало инвестиция от 14 милиона лв.

Дългът ще се тегли „ Регионален фонд за градско развиване “ АД в качеството му на управител на финансов инструмент за градско развиване за северна България /ФГР Север/ и „ Банка ДСК “ като съфинансираща институция. Заложени са следните съществени параметри:
Максимален размер на дълга: до 12 000 000лв. (словом: Дванадесет милиона лева), възложен от двама Кредитори, както следва:от „ Регионален фонд за градско развиване “ АД: до 7 080 000 леваот „ Банка ДСК “ АД: до 4 920 000 леваКредитополучатели: Община Русе и Общински пазари ЕООД;Валута на дълга: леваВид на дълга: капиталов заем от ФГР СеверСобствено присъединяване: мин. 15% от бюджета на плана без Данък добавена стойност, равняващи се на мин. 2 054 000 лева.Срок на асимилиране: до 24 месеца, само че не по –късно от 31.12.2023г.Срок на заема: до 192 месеца;Срок на погасяване: до 168 равни месечни вноски по главница след приключване на периода на усвояване;Максимален лихвен %: БДСК:1mEURIBOR +3,45 %, годишно; РФГР: 5% от лихвата по заема на БДСК.Такса ръководство: БДСК: 0,3% годишно (дължима при сключване на контракт и на всеки последващи 12 месеца върху остатъка от кредита), РФГР: няма.Такса ангажимент: БДСК: 0,3% годишно, дължима за периода на усвояване; РФГР: няма.Начин на поръчителство на заема: Учредяване на необикновен залог по реда на ЗОЗ върху сегашни и бъдещи парични вземания, представляващи сегашни и бъдещи доходи на община Русе, по член 45, алинея 1, т. 1, букви от „ а “ до „ ж “ от Закон за обществените финанси, както и прехвърляния за локални действия, в това число обща изравнителна дотация според член 52, алинея 1, т. 1, букви „ а “ и „ б “ от Закона за обществените финанси, в това число и тези, постъпващи по бюджетната банкова сметка на община Русе, вземанията за наличностите по която, сегашни и бъдещи, също са обект на особения залог;Други условия и условия: според индикативно предложение за финансиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР