Община Русе се включва в инициативата за въвеждане на климатично

...
Община Русе се включва в инициативата за въвеждане на климатично
Коментари Харесай

Чрез играта „Климатична фреска“ Община Русе ще обучава учители и ученици за промените в климата

Община Русе се включва в самодейността за въвеждане на климатично обучение в русенските учебни заведения посредством потребление на новаторски инструмент, наименуван „ Климатична фреска “ /Climate fresk/. В провелото се през уикенда в СУЕЕ „ Св. Константин-Кирил Философ “ образование като първи стадий от акцията се включиха 37 учители от 9 общински учебни заведения. Под формата на игра бе показана връзката сред човешката активност и климатичните промени.

„ Климатична фреска “ е създадена през 2015 година от френския експерт по климата Седрик Ригенбах и е основана на отчетите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). Те обезпечават научна информация по въпросите, свързани с промените на климата, като всеки от тях е над 2000 страници. Най-важното от тези отчети може да се научи единствено за три часа, до момента в който се играе „ Климатична фреска “. Работилницата има за цел по леснодостъпен и занимателен метод да даде изцяло схващане за същността на климатичните промени. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки сред човешката активност и другите детайли на климатичната смяна. „ Климатичната фреска “ се играе на групи по 5 до 8 участници. Всеки участник може да премине в допълнение образование и по-късно самичък да провежда работилници.

В края на играта, в случай че картите са подредени вярно, демонстрират по какъв начин индивидът въздейства на природата.

През 2022 година 15 деца от Общинския юношески дом взеха интензивно присъединяване в играта „ Климатична фреска “. Тя се провежда в границите на партньорство на Община Русе с Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и Асоциацията на Дунавските общини „ Дунав “ по програмата на Европейската комисия и Съвместния проучвателен център (Joint Research Center) „ Науката среща районите “.

Реализирането на дейностите по образование на учителите е планувано в признатия от Общинския съвет План за младежта за 2023 година в Раздел „ Подкрепа за неофициалното образование посредством разширение на мрежата от снабдители “, Дейност 9 „ Организиране на самодейност за въвеждане на климатично обучение в гимназиален стадий – Климатична фреска 2023 “, а финансирането е в размер на 5000 лева

Предстои да се реализира и вторият стадий от самодейността, в който ще бъдат подготвени 10 фасилитатори, по един от всяко учебно заведение. Всеки от тях ще може да провежда работилници „ Климатична фреска “ и да ги споделя със своите сътрудници и възпитаници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР