Община Русе излезе с официалното становище във връзка с днешното

...
Община Русе излезе с официалното становище във връзка с днешното
Коментари Харесай

Община Русе излезе с отговор на обвиненията, отправени от Десислава Атанасова

Община Русе излезе с формалното мнение по отношение на днешното изказване на народния представител от Политическа партия "ГЕРБ " Десислава Атанасова

Припомняме, че по-рано през днешния ден Атанасова разгласи на брифинг в Народното събрание, че ще изпрати на Министерството на вътрешните работи (МВР) и премиера Кирил Петков сигнал за неправда при провеждането на социална поръчка за построяването на анаеробна апаратура за боклуци в Русе. Поръчката е на стойност над 23 милиона лв. по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС), сподели тя. Депутатът изясни, че сигналът е постъпил в пощенската ѝ кутия от неизвестен адресант, а документите съдържат данни за „ редица нарушавания “.

Ето и отговора на общината в Русе, който публикуваме без редакторска интервенция:

"Процедурата за възлагане инженеринга на анаеробната апаратура в Русе към момента е в ход.

Оферти за присъединяване са подадени от общо 8 сдружения, като критерият за възлагане на публичната поръчка е „ най-ниска цена “. Към участниците са сложени само общи условия, които да демонстрират опцията им да изпълнят поръчка с такива темперамент и мащаб.

С предишно Решение за избор на реализатор от присъединяване в процедурата са отстранени 7 участници. Решението е обжалвано от 3-ма от тях и работата на Комисията е прегледана както от Комисията за защита на конкуренцията, по този начин и в следствие от Върховния административен съд, като е доказано с влезнало в действие решение отстраняването на шестима от участниците в процедурата. По отношение на останалите двама участници - ДЗЗД "БИОГАЗ РУСЕ 2021 " и Консорциум "Анаеробна апаратура ", Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд са възприели, че осъщественото от комисията оценяване не е в задоволителна степен стимулирано, заради което са дадени инструкции взетото решение да бъде преразгледано в частта, касаеща само офертите на тези двама участници (т.е. нито Комисия за защита на конкуренцията, нито Върховен административен съд са разкрили съответни нарушавания на работата на комисията или позволено нарушаване на материалния закон, а констатациите им са ориентирани само към пълнотата на осъществените действия).

Пред контролните и правосъдни органи е показана цялата кореспонденция по процедурата, в това число показаните предложения. Същите са прегледани и нито Комисия за защита на конкуренцията, нито Върховен административен съд са разкрили нарушавания от такава степен, които обективно да стимулират отстраняването на посочените двама участници от процедурата. Нещо повече – всички останали участници, директно заинтригувани от решението на Възложителя, са имали опция да се срещнат с цялото наличие на офертите и пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд да посочат точни, ясни и съответни учредения за премахване на участниците ДЗЗД "БИОГАЗ РУСЕ 2021 " и Консорциум "Анаеробна апаратура "от процедурата за възлагане на публичната поръчка, само че такива съответни възражения не са навеждани в хода и на двете производства.

Всички условия по дотук осъществените дейности по възлагане на публичната поръчка са публично известни и налични, посредством директен и безграничен достъп в на Община Русе, каквито са и условията на Закона за публичните поръчки, като решенията на и на също могат да бъдат открити на формалните интернет страници на институциите.

В други общини сходни процедури са се развивали по следния метод:
В открита процедура, с предмет: са взели участие 2 сдружения: ДЗЗД „ БАЛКАНИКА БИОГАЗ “ и ДЗЗД „ БИОРАЗГРАДИМИ ОТПАДЪЦИ БУРГАС “; определен е за реализатор ДЗЗД „ БАЛКАНИКА БИОГАЗ “, с участници в обединяването „ Балканика енерджи “ ЕАД и Bekon GmbH, другият участник е отхвърлен от присъединяване в процедурата. Стойността на подписания контракт е над 31 млн. лева с Данък добавена стойност.В социална поръчка с предмет също са взели участие единствено двама участници – определеният за реализатор ДЗЗД „ Балканика Биогаз “, сътрудници в което са още веднъж българското сдружение „ Балканика Енерджи “ АД (и немската компания Bekon Gmbh и отстраненото от присъединяване Обединение „ Благоевград 99 “. Стойността на подписания контракт е близо 32 млн. лева с Данък добавена стойност. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР