Докато веганството и вегетарианството набират все по-голяма популярност в последните

...
Докато веганството и вегетарианството набират все по-голяма популярност в последните
Коментари Харесай

Месоядна диета - можем ли и ние да оцелеем като древните хора

Докато веганството и вегетарианството набират все по-голяма известност в последните години като метод да се погрижим освен за здравето си, само че и за околната среда, някои хора предпочитат да бъдат на другата прекаленост. В обществените мрежи попаднахме на нова наклонност - месоядна диета. Свързаните с нея видеа единствено в TikTok са милиони. Ето какво съставлява тя.
Прочетете още
Както не е мъчно да се досетим по името й, акцент е нея е месото - всевъзможни типове от всевъзможни животни. Освен него са позволени единствено риба, яйца и малко количество твърди сирена и млечни артикули с ниско наличие на лактоза.

Също по този начин се употребява масло, свинска мехлем и костен мозък. Препоръчва се пиенето на вода и костен бульон, само че не и на чай, кафе и други питиета, направени от растения. Избягва се и алкохолът, както и захарите. Всички растителни храни като плодове, зеленчуци, бобови, ядки и семена са неразрешени, което я прави мощно рестриктивна. 

 Снимка 669518

Въпреки това, нейните последователи (сред които е и Джо Роугън) се застъпват за изгодите й - като намаляване, контролиране на настроението и кръвната захар и справяне с други здравословни проблеми (тревожност, меланхолия, артрит и т.н.). Подкрепят и мнението, че щом античните хора са съумели да оцелеят, хранейки се най-вече с месо, за какво и ние да не успеем.

Но няма безапелационни научни доказателства за нито една от тези изгоди. Някои проучвания демонстрира, че приемът на повече протеин и мазнини за сметка на по-малко въглехидрати може да подкрепи свалянето на килограми, само че не и в сходни количества, за дълго време и с ограничение на значими хранителни източници на потребни субстанции.

По отношение на контрола на кръвната захар като изгода не се предлага цялостното изключване на въглехидратите, а по-скоро по-малки количества здравословни въглехидрати с високо наличие на фибри, които не провокират скокове на кръвната захар. Дори изключването на растителните храни може да усили риска от развиването на диабет вид 2. А премахването на въглехидратите може да ни остави без сила и да докара до хипогликемия.

 Снимка 669520

Могат да се изведат и още доводи, че спазването на месоядна диета освен няма да помогне на здравето ни, само че може и съществено да му навреди. Това се дължи на първо място на сериозния дефицит на значими хранителни субстанции, който ще изпитаме.

Без растителни артикули не бихме могли да си набавим множеството значими витамини и минерали, както и фибри, които са от значително значение за храносмилането. Недостигът на витамин С, който продължава дълго време, може да провокира нарушаване на функционалността на имунната система, както и да утежни здравето на кожата и косата или да докара до анемия.

Също по този начин потреблението само на скотски храни води до приема на огромно количество наситени мазнини, а това е сериозна причина за рискови равнища на холестерола. И оттова се усилва и риска от развиването на сърдечно-съдови болести. А в случай че постоянно в менюто се включва и модифицирано месо, вредите са още по-големи, както и предпоставките за развиване на онкологични болести, написа Healthline.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР