Община Русе бе осъдена да плати 12 000 лева обезщетение

...
Община Русе бе осъдена да плати 12 000 лева обезщетение
Коментари Харесай

Осъдиха Община Русе да плати обезщетение от 12 000 лева на пострадала пешеходка

Община Русе бе наказана да заплати 12 000 лв. обезщетение на жена поради рухване на повредена тротоарна настилка . Решението на Окръжен съд бе доказано от по-горната инстанция и влезе в законна мощ.

Инцидентът е станал на 8 август 2018 година, когато 51-годишната пешеходка се е спънала на тротоар на ул. „ Плиска “ и при рухването си е счупила лявата ръка . До това се стигнало, защото секторът от асфалта е бил накълцан на огромни части и по него било мъчно да се върви. На потърпевшата е бил подложен гипс и се наложило да вземе болничен за повече от пет месеца. За репариране на понесените болки и премеждия предявила иск пред съда за 26 000 лв. обезщетение .

Окръжен съд-Русе счел, че според Закона за пътищата поддържането на тротоарите  се провежда от Общината. Неизпълнението на това обвързване е безучастие , което обуславя отговорността на ответника. При установяване размера на компенсацията съдът отчел интензивните болки и премеждия , дългият оздравителен интервал от 150 дни, дейната работоспособна възраст на потърпевшата, само че и неналичието на съществени последствия за душeвността ѝ и консервативното лекуване без оперативна намеса. Поради това осъдил Община Русе да заплати на потърпевшата обезщетение в размер на 12 000 лв. ведно с разноските по делото, като отхвърлил желае над тази сума.

Жената обжалвала това решение в отхвърлителната му част, като поискала да бъде анулирано и да ѝ бъдат присъдени още 10 000 лв.. Второинстанционният съд споделил изцяло фактическите и правните заключения на Окръжен съд-Русе и удостоверил, че предявеният иск за възнаграждение на обезщетение за неимуществени вреди е състоятелен и потвърден до размера от 12 000 лева

Решението на Окръжен съд-Русе към този момент е дефинитивно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР