Община Пловдив утвърди победителя в обществената поръчка за доставка на

...
Община Пловдив утвърди победителя в обществената поръчка за доставка на
Коментари Харесай

Избраха фирмата за безплатните, но скъпи климатици в Пловдив, предстои обаче съдебна сага

Община Пловдив утвърди спечелилия в публичната поръчка за доставка на климатици, които би трябвало да заменят печките на твърдо гориво по европейската стратегия.

Както TrafficNews писа от петте подадени предложения, до финала бе позволена единствено един консорциум - ДЗЗД " Чист въздух - Пловдив ". В него има три компании, две софийски – „ Магнум – Д” и „ Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „ Клима груп”.

При оповестените протоколи излиза наяве, че две от другите четири компании са отстранени, защото не са дали задоволително добра идея по какъв начин да стане замяната на старите уреди с климатици. Други две компании са отстранени, тъй като не дават отговор на изискванията по техническата част и икономическото им богатство.

Общата стойност на плана е близо 13 млн. лв. с Данък добавена стойност, а поръчката е разграничена на 5 позиции. Най-голямата е първата - доставка, монтаж, въвеждане в употреба и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление, чиято планирана стойност е 7 млн. лв..

Оферта на спечелилата компания е 6 772 248 лв. с Данък добавена стойност за доставката на климатиците. От тях 898 броя са 9 BTU (2.6 kW), като единичната цена е 1584 лв. с Данък добавена стойност. Най-много са 12-ки( 3,4 KW) – 1710 броя, като офертата е 1686 лв. с Данък добавена стойност. Климатичните съоръжения 15-ки са 659 броя, като единичната им цена е 2394 лв. с Данък добавена стойност. На същата цена се оферират и 18-ки(5,2 KW), които са 212 броя. Най-големите съоръжения са 24-ки(6,9 KW), като единичната цена е 2958 лв. за 129 броя.

Със сигурност прави усещания високите цени, само че към момента от Община Пловдив не са съобщили марките на устройствата. Това ще се случи едвам когато се подпише договорът с компанията.

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който е възложител на поръчката, разяснява и сумата, която ще се заплати на консорциума.

„ Проведохме една социална поръчка под контрола на Изпълнителната организация. Нещата се управляват извънредно тъкмо, не можем да създадем една крачка настрана - става дума за европейски средства и сме подложени на непрекъснат мониторинг”, сподели Тимчев.

За цената на климатиците в София по същата стратегия, която е много по-ниска от тази в Пловдив, Тимчев разяснява, че това са стойности от преди 6-7 месеца.

„ Предстои ни да забележим какъв брой излиза в този момент цената на един климатик. Намираме се в непрекъснато изменяща се конюнктура поради възходящите цени “, уточни зам.-кметът.

Според концепцията на спечелилия консорциум - „ Магнум – Д” ще доставя климатиците, „ Клима груп” ще ги инсталира с четири екипа, а третият участник ще е грижи за тръби, кабели и други съпътстващи детайли по отоплителните уреди. Крайният период за подмяната е края на 2023 година.

Една от компаниите обаче, които са били отстранени поради незадоволително ясна и точна идея за промяната – „ Темпекс”, са подали тъжба в Комисия за защита на конкуренцията за избора на реализатор. Това значи, че поръчката ще е най-малко три месеца в Комисия за защита на конкуренцията, а оттова евентуално ще се трансферира във Върховен административен съд. Обичайно тези борби не престават към половин година. Ако жалбата бъде отхвърлена, се чака договорът с компанията да бъде подписан в края на август. При другата догадка – анулация на поръката, то всичко ще стартира изначало. И при двата сюжета Община Пловдив е доста евентуално да не съумее да се оправи с крайния период на плана.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР