Община Пловдив работи активно по настаняването и оказването на помощ

...
Община Пловдив работи активно по настаняването и оказването на помощ
Коментари Харесай

Изясняването на статута на бежанците на национално ниво е от ключово значение

Община Пловдив работи интензивно по настаняването и оказването на помощ за бежанците от Украйна. За задачата е основано Координационното звено на 1 март със заповед на кмета Здравко Димитров, оповестяват от общината.

В рамките на една седмица на директния телефон на  са постъпили десетки позвънявания за хора, които се нуждаят от помощ и хора, които оферират такава. До момента са настанени 57 души в оповестените по-рано обособени места в Младежкия център, общежитията на Университета на хранителни технологии, филиала на Техническия университет, Дома за остарели хора. Лица се пренасочват и към частни жилища и предоставени за прилагане хотелски бази.

Създадена е фейсбук група  на български и украински език с оглед по-добрата съгласуваност. Заместник-кметът Георги Титюков отбелязва, че натискът от нуждаещи се бежанци се ускорява и община Пловдив скоро ще запълни планувания потенциал за настаняване. Той насочва зов към  хотелиерите и работодателите, искащи да се включат в помощта за Украйна, да заявят своите благоприятни условия на директния телефон на общината. Георги Титюков, който е и ръководител на Координационното звено, спомага и за организирането на  курс по български език за украинци към Младежкия център. При нужда искащите ще могат да употребяват и услугите на психолог.

„ Ние ще предоставим опция на всеки емигрант да попълни онлайн форма и да запише своята професионална подготовка и желанието си за работа. Ще се свържем с мрежата от работодатели, с която разполагаме в общината, с цел да сме пълноценни в помощта за тези хора “, съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов. Но изясняването на статута на бежанците е от основно значение все още и община Пловдив чака в най-спешен порядък Министерски съвет да вземе решение за ускорение на процедурите и основаване на механизъм за деяние. Община Пловдив разполага с 52 общински и 16 държавни учебни заведения и има задоволително потенциал в просветителната система. Стоянов добави, че с решение на Министерство на образованието от предходната седмица се позволява регистриране на деца над потенциала, само че изясняването на статута остава основно за всяко деяние по вписването им в просветителния развой.

С решаването на този проблем е обвързвана и здравната помощ, която следва да получи всеки емигрант от системата на опазването на здравето в страната. По думите на доктор Калин Калинов,  директор на дирекция „ Здравеопазване “, особено за децата е от голямо значение какви имунизации са им поставяни и какви следва да им се слагат. „ Липсата на здравни документи на идващите ще сложи опазването на здравето пред редица проблеми - разходи за лекарства, медицински консумативи, специфични лечения за хора с разнообразни хронични болести “, акцентира шефа на дирекция „ Здравеопазване “. Всички ДКЦ и общински лечебни заведения имат потенциал и са декларирали своето интензивно присъединяване в помощта. Към момента на всяко лице, декларирало в бранш ”Миграция ” при ОД на МВР-Пловдив заявление за бежански статус се поставя здравна грижа.

На уеб страницата на Община Пловдив е поместена информация с съответни стъпки за украински жители в осъществяване на Европейската инструкция за краткотрайна протекция. Към нея са приложени линкове към всички свързани институции, както и мостри на документи, в това число и за постъпване на деца от Украйна в детска градина или учебно заведение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР