Община Пловдив изготви план-сметката за твърди битови отпадъци за 2022

...
Община Пловдив изготви план-сметката за твърди битови отпадъци за 2022
Коментари Харесай

Община Пловдив няма да вдига такса смет през 2022 г.

Община Пловдив изготви план-сметката за твърди битови боклуци за 2022 година Според нея не се планува повишение на таксата за жителите и бизнеса.

" Считаме, че в продължаващата Ковид конюнктура не е належащо да натоварваме нито жителите, нито бизнеса с спомагателни разноски и по тази причина не се планува повишение на такса " боклук " през идната година ", заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

Въпреки че няма да има нараствания през 2022 година Община Пловдив ще задели повече средства за обезпечаване на съдове за запазване на битови боклуци - контейнери, кофи и други. Те са в размер на 200 000 лева и ще бъдат употребявани за закупуване на почти 600 броя съдове за запазване на битови боклуци. Също по този начин са планувани средства за осведомителни акции във всички региони на града свързани с попречване образуването на боклуци и подготовка за повторна приложимост.

В проект сметката са заложени още 12, 4 млн. лева за сметосъбиране и сметоизвозване. 23 млн. лева са заделени за разчистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други територии от обитаемоте места, поддържане на дъждоприемните шахти и прехрана на общинските предприятия " Чистота ", " Градини и паркове " и " Траурна активност ".

Общият размер на всички планувани разноски за 2022 година възлиза на 46, 4 млн. лева

Ще бъде понижен още и размерът на ръчното разчистване на градската инфраструктура. През 2022 година посредством кредитен запас ще бъде осъществена и програмата за закупуване на ново съоръжение за Оперативна програма " Градини и паркове " и Оперативна програма " Чистота ", което от своя страна ще докара до повишение кратността на почистването и обработването на отпадъците с 15 %.

Община Пловдив ще постави и по-ефективни старания за възстановяване организацията и работата на Регионалното хранилище за неопасни боклуци в с. Шишманци и с. Цалапица за по-комплексно култивиране на битовите боклуци на Пловдив. Съвместно с компаниите за оползотворяване на боклуци от опаковки " Булекопак " АД и " Екопак " АД ще бъде развита система за работа с възпитаници, фамилии и организации по разширение успеваемостта от разделното събиране на битовите боклуци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР