Община Плевен ще инвестира собствени бюджетни средства в размер на

...
Община Плевен ще инвестира собствени бюджетни средства в размер на
Коментари Харесай

Плевен инвестира средства за възстановяване на знаковата за поколения плевенчани скулптурна композиция „Двете сърнета“ в парк „Кайлъка“

Община Плевен ще влага лични бюджетни средства в размер на 17000 лева за възобновяване на знаковата за генерации плевенчани скулптурна комбинация на двете сърнета в парк „ Кайлъка ". Предложението бе прегледано на днешното постоянно съвещание на Общинския съвет и получи единомислещата поддръжка на съветниците в залата. Изменението в плана за финансови разноски на Общината за 2023 година бе признато с 40 гласа „ за “.

Със свое решение от февруари тази година Общински съвет – Плевен утвърди Разчет за финансиране на финансовите разноски на Общината с бюджетни средства за 2023 година в размер на 14 436 451 лева, от които 6 728 691 лева са преходни останки от целеви прехвърляния за финансови разноски от 2020, 2021 и 2022 години, 3 433 300 лева са целева дотация за финансови разноски за 2023 година, и 4 274 451 лева - други бюджетни средства. Днес по този план бе направено допълнение с новия обект.

С Решение №895 от 07.12.2020 година на Министерския съвет на Община Плевен бяха предоставени безплатно за ръководство парцели - обществена общинска благосъстоятелност, намиращи се в Защитена околност „ Кайлъка " /от Моста до едноименния хотел в парка/. През 60-те години на предишния век под каменен свод в региона на ресторант „ Пещерата " са били експонирани статуи, направени от бронз, наричани от плевенчани десетилетия наред „ Двете сърнета ", обичани на генерации деца.

През 1996 година сърнетата са откраднати и не са открити от органите на реда. В архива на Общината, Регионален исторически музей и Държавен списък липсват документи кой е художникът, изработил тези скулптори, с цел да се предприеме процедура по тяхното възобновяване.

През 2017 година Министерството на защитата даде на Община Плевен за изработването на паметника на Емил Димитров бронзови оръдейни гилзи, като неизползваната част от тях се съхранява в склад. Наличието на материал дава опция за възобновяване и на скулптурната комбинация на сърнетата на същото място в „ Кайлъка ". За възобновяване на тази знакова за генерации плевенчани комбинация е належащо да бъде разгласен открит, скришен и едноетапен конкурс с условие композицията да съставлява две фигури на сърнета, с височина действителния растеж на животните, изпълнена в бронз и експонирана под каменния свод вдясно от стълбите към ресторант „ Пещерата ".

Условията и редът за осъществяване на състезанието ще бъдат посочени в поканите до скулпторите от Групата на плевенските художници

Днешното решение на Общински съвет - Плевен, гласувано по предложение на кмета на Общината Георг Спартански, е второто от началото на годината, обвързвано с поддръжката на емблематичния за плевенчани парк и превръщането му в още по-приятно място за разходка и отдих. Със свое решение от м. март съветниците утвърдиха инвестиция на общински средства в размер на 31 200 лева и за закупуване и монтаж на така наречен аератор за езерото с лодките до Часовниковата кула в парка. Съоръжението е належащо, с цел да бъдат позволени проблемите със заблатяването на водния обект, който се следи от години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР