Община Плевен, съвместно с общинското предприятие Акварел“, доброволци и приятели,

...
Община Плевен, съвместно с общинското предприятие Акварел“, доброволци и приятели,
Коментари Харесай

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, взаимно с общинското дружество „ Акварел “, доброволци и другари, започва акция за облагородяване на зоопарк „ Кайлъка “. Идеята е с общи старания да създадем мястото, за което генерации плевенчани имат своите хубави мемоари, по-хубаво и приветливо както за животните, по този начин и за посетителите, разгласи кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов.

Заедно с министъра на екологията Петър Димитров, шефа на Оперативна програма „ Акварел “ и гости на зоопарка, в неделя те сложиха начало на акцията с самодейност за засаждане на нови дръвчета на мястото на отстранени остарели и заболели.



„ В неделния ден с присъединяване на родители и техните деца засадихме фиданки в зоопарка. Дръвчета ни бяха предоставени от Оперативна програма „ Земеделие и гори “, за което благодарим. Преди две седмици, дружно с доброволци, се организирахме и в акция по боядисване и ободряване на достъпа до зоопарка. Всички тези хора „ подариха “ от времето и уменията си, с цел да трансфорат зоопарк „ Кайлъка “ в едно по-приятно и чисто място. Вярваме в положителното “, заяви шефът на Общинско дружество „ Акварел “ Любомир Андреев. Той осведоми, че към този момент възнамеряват и последващи начинания с присъединяване на плевенчани.



От „ Акварел “ този сезон ще почистят езерото на водоплаващите птици, ще бъдат почистени и дезинфекцирани и клетките на животните, с цел да може в бъдеще да се мисли за обезпечаването на нови скотски типове, с които да се обогати видовото многообразие на зоокъта. Дарители към този момент са се свързали с управлението на „ Акварел “ и са декларирали подготвеност да оказват помощ, като обезпечават храна за животните.



В момента в зоопарк „ Кайлъка “ живеят към 160 животни от 27 типа. Той е основан през 1956 година. С контракт от 22.01.2021 година Защитена околност Кайлъка е предоставена безплатно за ръководство на Община Плевен. Зоологическата градина попада в обсега на Защитена околност Кайлъка и е обществена държавна благосъстоятелност, според Акт № 4910 от 14.04.2010 година Съгласно решение от март 2005 година на Общински съвет - Плевен, зоопаркът е възложен за ръководство на общинското дружество „ Акварел “.



Подадени са документи за възобновяване на лиценза на зоопарка, заяви кметът доктор Валентин Христов. Той напомни, че документът се издава на всеки пет години.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР