Община Монтана организира официална церемония „Първа копка“ във връзка със

...
Община Монтана организира официална церемония „Първа копка“ във връзка със
Коментари Харесай

Дават старт на важен екологичен проект в Монтана

Община Монтана провежда публична гала „ Първа копка “ във връзка със пускане на осъществяването на строително-монтажните работи по план „ Проектиране и създаване на компостираща апаратура за разделно събрани зелени и/или биоразградими боклуци в община Монтана “.
Церемонията ще се организира на 1 август от 11 ч. на строителната площадка за създаване на компостиращата апаратура, ситуирана до „ Регионално хранилище за боклуци “ с. Крапчене, околност „ Неделище “, гр. Монтана.
Проектът се финансира от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз и от държания бюджет на Република България посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ в границите на процедура „ Проектиране и създаване на компостиращи съоръжения за разделно събрани зелени и/или биоразградими боклуци “ по Приоритетна ос 2 на Програмата.
Проектът е на обща стойност 6 154 812,21 лв., от които безплатна финансова помощ – 4 397 921,77 лв. ( 3 738 233,50 лв. от Европейския фонд за районно развиване и 659 688,27 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България), 567 553,87 лв. личен принос на бенефициента – община Монтана и 1 189 336,57 лв. неприемливи разноски.
Общата цел на плана е да се понижи количеството депонирани биоразградими боклуци, генерирани на територията на община Монтана, посредством разделното събиране и оползотворяване на зелените и/или биоразградимите битови боклуци. Тази цел е в сходство с йерархията за ръководство на отпадъците и с европейските и националните цели за поетапно понижаване на количествата на биоразградимите битови боклуци, предопределени за депониране. Проектът способства и за възстановяване на ресурсната успеваемост, като в следствие от инвестицията отпадъкът ще се трансформира в запас – компост.
Специфичната цел на плана е да се обезпечи нужната инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими битови боклуци в общината.
По плана ще бъде построена компостираща апаратура с потенциал 6150 т/г., която ще бъде ситуирана на територията на Регионално хранилище за неопасни боклуци Монтана, в местността „ Неделище “ на седем километра югоизточно от град Монтана, в землището на с. Крапчене.
Новата компостираща апаратура ще преработва разделно събрани зелени и/или биоразградими битови боклуци от обитаемоте места на територията на общината и ще създава първокачествен компост. Ще бъдат обезпечени и нужните камиони и контейнери за въвеждане на системата за разделно събиране и превозване до компостиращата апаратура на събраните боклуци.
Социално-икономическите изгоди от осъществяване на плана са ориентирани към възстановяване на качеството на околната среда за жителите в община Монтана посредством понижаване на обвързваните с депонирането на боклуци нездравословни емисии; даване на нов вид услуга по отношение на отпадъците на жителите и бизнеса в общината и на първокачествен компост. Ще бъдат разкрити и нови работни места, нужни за употреба на построената инфраструктура.
Участие в церемонията ще вземат кметът на община Монтана Златко Живков, представители на компании - реализатори на действия по плана, представители на Управляващия орган на Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “, специалисти от ОИЦ – Монтана и други
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР