Община Мездра започна изпълнението на дейностите по проект „Подобряване на

...
Община Мездра започна изпълнението на дейностите по проект „Подобряване на
Коментари Харесай

Община Мездра започна изпълнението на дейностите по проекта за енергийна ефективност

Община Мездра стартира осъществяването на дейностите по план „ Подобряване на енергийната успеваемост в многофамилни и една еднофамилна жилищни здания в град Мездра “ по административен контракт за даване на безплатна финансова помощ на Министерство на Регионалното развиване и благоустройство, ръководещ орган на оперативна стратегия „ Региони в растеж” 2014-2020 - Главна дирекция „ Градско и районно развитие” по процедура на непосредствено даване на „ Енергийна успеваемост в периферните райони”, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Проектът е на обща стойност 860 874.28 лева, от които 731 743.15 лева финансиране от Европейски Съюз и ЕФРР и 129 131.13 лева национално съфинансиране. Продължителността на осъществяването на плана е 26 месеца.
Целта на сегашния план е сложна намеса в 20 жилищни здания в град Мездра, от които 19 многофамилни и една еднофамилна жилищна постройка. Чрез внедряване на ефикасни ограничения за икономисване на енергия забележителното ще се понижат разноските за електро- и топлинна сила и ще се увеличи качеството на живот на 58 семейства. От осъществения енергиен разбор е открит капацитет за понижаване на разхода на сила приблизително с към 50 % за постройка. В момента на обследването съвсем всички здания попадат в енергиен клас "G ". Предвиден е пакет от 3 енергийно-спестовни ограничения за всяка постройка. По този метод ще се реализира максимален стопански резултат, като нужните вложения за въвеждане на енергоспестяващите ограничения са със междинен общ период на откупуване - 10 години. След използването на ограниченията постройките ще преминат в енергиен клас "С " с стабилно ползване на енергийни носители.
За реализиране задачите на плана следва:
Да се вкарат група от енергийни ограничения, изведени от отчетите по ЕЕ, за реализиране на енергиен клас С на препоръчаните 20 жилищни здания, в това число и на 1 постройка на обществено едва домакинство;
Да се приложат ефикасни енергоспестяващи ограничения за понижение на характерен годишен разход на сила - 863 739 KWh/y - понижено количество на енергия;
Да се реализира понижения на отделяния в атмосферата С02 в размер на 125,5 тона/С02 на годишна база;
Да се вкарат вътрешни правила за енергиен мениджмънт на постройките за стабилно поддържане на постигнатите индикатори за успеваемост в дълготраен план;
Да се увеличи обществената осведоменост за интелигентно потребление на силата измежду популацията.Настоящият план включва потреблението на строителни технологии и в цялостното си осъществяване подчертава на ограничения, щадящи околната среда и благосъстоянието на локалната общественост.
Реализацията на плана ще способства за реализиране на характерни цели от Общински план за развитие на община Мездра, а точно: Специфична цел 3.3: Развитие и оптимизация на енергийната инфраструктура. Оптимизирането на енергийната инфраструктура като причина за прекосяване към нисковъглеродна стопанска система е изключително значим миг в районната политика през новия програмен интервал по отношение на пакета „ климат/енергия” в Стратегия Европа 2020. Съгласно Оперативна програма “Регионално развитие” 2014- 2020 и Насоките за кандидатстване планът е ориентиран към осъществяване на тематична цел 4 "Подпомагане на прекосяването към нисковъглеродна стопанска система във всички браншове ", според общия правилник.
Проектът за внедряване на енергийно-спестовни ограничения в 20 многофамилни здания кореспондира директно с тематична цел „ Насърчаване на по-устойчива сила “ от Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район. Проектът способства за осъществяването на тази цел като залага на използването на ограничения, които ще допринесат за стабилно ползване на енергийни запаси в дълготраен проект в обекта на инвестицията. По този метод плановото предложение способства за реализирането на предпочитана подцел на тактиката: 1) реализиране на националните цели, въз основа на енергийните и климатични цели на Европа 2020.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР