Община Криводол получи ценен подарък по повод празника на града,

...
Община Криводол получи ценен подарък по повод празника на града,
Коментари Харесай

Община Криводол получи ценен дар по повод празника на града

Община Криводол получи скъп подарък във връзка празника на града, който по традиция се празнува на 29 август.
По време на тържественото съвещание на общинския съвет историкът Мила Салахи, която е родом от Криводол, подари на управлението на общината копие на оброчната плоча на Юпитер и Юнона, открита в края на II век в село Криводолска махала.
На скъпата светиня има латински надпис „ Тавтиомозис “, каквото е и остарялото име на град Криводол, а заради редкия си сюжет тя съставлява значим монумент за проучване на религията на траките през римската ера.
Интересен факт е, че изобразяването на Юпитер и Юнона /Зевс и Хера/ в каляска вън от Тракия не се среща. В нашите земи то е известно единствено от три паметника, измежду които този в с. Сухаче /Белослатинско/, с. Арчар /Видинско/ и с. Могилово /Пловдивско/. Според историците в тези монументи Зевс и Хера са показани по сходен метод, както в релефа, открит в покрайнините на село Криводолска махала.
Уникалният препис на оброчната плоча на Юпитер и Юнона става факт, с помощта на взаимните старания на госпожа Светла Касабова, господин Цветомир Цонев от Фондация „ Въздигане “ - София, г- н Ивелин Михайлов от „ Исторически парк “ АД - Варна, Ивайло и Ваня Симеонови от компания “Stone”-Враца - изработили плочата и господин Вайдин Салахи - „ Вайдин Строй “ ЕООД - осъществили логистиката по направата на античното копие.
Ръководството на община Криводол, в лицето на кмета Петър Данчев, благодари на донорите и на всички спомоществователи за скъпия подарък, който ще стане част от експонатите на музейната колекция към НЧ „ Никола Йонков Вапцаров -1928 “ – Криводол.
Посетителите на културната институция ще имат опцията да се срещнат и с първата обява от 1955 година, която споделя в елементи за историята и мистиката на оброчния релеф.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР