Община Карлово започва неотложен авариен ремонт на част от покрива

...
Община Карлово започва неотложен авариен ремонт на част от покрива
Коментари Харесай

Аварийно ремонтират покрива на Куршум джамия

Община Карлово стартира наложителен спешен ремонт на част от покрива на някогашния храм Куршум джамия. Дейностите са по покрива на преддверието. Носещата дървена конструкция  бе остаряла и рискова, а няколко квадратни метра от източната част висяха заплашително над зелената повърхност.

Сградата е монумент на културата от локално значение, по тази причина общината уведоми за този ремонт Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание. Покривът на преддверието ще бъде поправен до няколко дни.

От година обаче общината упорства за решение на Министерството на културата,  с което да обяви  Куршум джамия за монумент на културата от национално значение, напомни Карагенски.

Общината има визии за развиването на тази постройка като културен и нравствен център на района.

Ние сме подготвени незабавно да стартираме правенето на план за Куршум джамия като културен център, в който да откри място част от богатата история на района, в това число и проявлението на  скъпи археологически находки, открити в Стремската котловина при археологически изследвания.  Но с цел да получи подобен план финансиране от разнообразни източници - стратегии на Европейския съюз или други европейски или национални институции, би трябвало той да е монумент на културата от национално значение.

Още при започване на юни 2017 година общината подаде нужните документи. Но тогава до момента няма придвижване по тези документи, съобщи заместник-кметът. Според него колкото по-бързо Куршум джамия получи статут на монумент на културата от национално значение, толкоз по-скоро и с по-големи шансове постройката ще стане част от културния живот на района. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР