Община Дупница ще получи дарение скулптурен портрет на Васил Левски,

...
Община Дупница ще получи дарение скулптурен портрет на Васил Левски,
Коментари Харесай

Община Дупница ще получи дарение скулптурен портрет на Васил Левски

Община Дупница ще получи подаяние скулптурен портрет на Васил Левски, творба на именития български ваятел проф. Емил Мирчев, умрял през 2017 год.

Дарението се прави в навечерието на 24 май от сина на създателя доцент Момчил Мирчев.  

Скулптурният портрет на Апостола ще бъде подложен в Заседателната зала на Общината. Големият български ваятел проф. Емил Мирчев е създател, творил интензивно в региона на монументалната и кавалетната статуя. Има редица независими изложения у нас и в чужбина, осъществил е голям брой скулптурни и конкурсни планове, които са значимо национално завещание и с интернационално значение. Негови произведения са владеене на Национални художествени галерии и частни сбирки в България, Европа, Съединени американски щати и Австралия.

Проф. Емил Мирчев е посветил огромна част от своя професионален опит като възпитател – професор в Националната художествена академия и неин ученик.

Син е на известния държавник и възпитател Стоичко Мирчев, дълготраен шеф на Учителския институт в Дупница и това го свързва с града.

Даряването на скулптурния портрет на Левски, което ще стане публично на 25 май,  е част от дните на Майските празници на културата в гр. Дупница
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР