Община Дупница обяви поръчката за избор на изпълнител за ремонт

...
Община Дупница обяви поръчката за избор на изпълнител за ремонт
Коментари Харесай

Един от символите на Дупница - Часовниковата кула, ще бъде реновирана с над 106 хиляди евро

Община Дупница разгласи поръчката за избор на реализатор за ремонт и реституция на Часовниковата кула , която е и знак на града. 106 226.92 евро е прогнозната стойност на заложените действия, а крайният период за подаване на документи е 27 юли тази година. На 03.08.2021 година ще бъдат отворени постъпилите предложения. Проектното предложение бе импортирано преди съвсем три години, само че поради епидемията планът бе занимателен.

Максималният период за осъществяване на СМР-то е 9 месеца, само че не по-късно от 19.07.2022 година Дейностите, които се включват, са: реституция и консервация на вътрешната и външната дървена структура и панели; подсилване на кулата; реституция на каменните фасади; възстановяване на региона към кулата. Проектът обгръща реставрационни и консервационни СМР на Часовниковата кула и реновиране на прилежащото пространство. Предвижда се подсилване на постройката посредством създаване в зоната на обходното пространство на стълбища и площадки с подпорни стени. Плочниците към кулата се подменят с нови настилки от калиброван и некалиброван гнайс. В плочниците към кулата се плануват подови осветителни тела, както и ориентирано осветяване към нея и към нея. Ще бъде сменена и дървената облицовка по фасадата, като нейната структура се резервира. Подменят се дървената и ламаринената облицовка на покривните плоскости. Пукнатините в зидарията се обработват и замазват. Отворите в мазгалите ще се затворят с мрежа срещу птици. Ще се демонтират старите часовници и ще бъдат сменени с нови.

Около кулата ще се построи нова обходна пътека. Тя ще следва наклона на терена от югоизток и югозапад. От североизток, където придвижването на повърхностните води е довело до изнасяне и подкопаване на площадката и обходната пътека и е разрушило стълбите, ще се построи външно стоманобетонна подпорна стена. Освен укрепваща роля за кулата, оформянето на перваза под надолнище от кулата към площадката ще предотврати навлизането на вода сред кулата и обходната пътека. Околното пространство при пътеката, главен метод към кулата, е с ерозирали и подкопани плочи заради недоброто отводняване. Проектираните габионни стени ще обезпечат стабилитета и дренирането на терена.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР